• C Novo mesto
  • 15:34
  • Sob, 18.05.2024

Tako bo vaš pes srečen tudi v notranjih prostorih

Močan dež, sneg, led ali pa vaše slabo počutje ali delo od doma – vse to je lahko razlog, da ne morete svojega štirinožnega prijatelja odpeljati ven na dolg in zabaven sprehod ali pa preživljati časa z njim na vrtu ob metanju palice oziroma žoge. Če imate zelo energetičnega psa, ki je vajen veliko časa preživeti na prostem, je to lahko velik problem. Verjetno že veste, da lahko dolgčas pri psih vodi v nezaželeno vedenje, kot je na primer kopanje, grizenje objektov ali pa trganje toaletnega papirja, pošte in posteljnine. Na srečo pa obstaja nekaj načinov, kako lahko svojega kosmatinca zaposlite tako miselno kot telesno tudi v notranjih prostorih.

Igračke, ki razporedijo hrano

Mnogi psi so naravni iskalci hrane, kar pomeni, da radi delajo za svojo hrano, jo iščejo, kopljejo in na splošno jo skušajo nekako izslediti. Igrače za razdeljevanje hrane psom nudijo odlično izkušnjo iskanja hrane in so še posebej uporabne pri psih, ki jedo prehitro. Obstaja več različnih vrst teh igrač, od takšnih, kjer mora vaš pes igračo sukati, vrteti, vleči ali kako drugače manipulirati z različnimi deli, da razkrije koščke hrane ali pa takšne, v katere skrijete koščke hrane, da jih mora pes sam izslediti.

Igra prinašanja kar na hodniku

Če vaš mladiček rad lovi in prinaša predmete, lahko poskrbite, da se prinašanje zgodi v notranjosti. Vrzite žogo po hodniku in pokličite svojega psa, da jo prinese nazaj k vam in jo spusti. Če živite v stanovanjski hiši in ste prepričani, da sosedje nimajo nič proti, uporabite hodnik pred vašimi vrati, pazite le, da se izognete pretiranemu hrupu ali nesrečam.

Vlečenje vrvi

Vlečenje je natanko to, kar se sliši – igra, v kateri vi in vaš pes vlečete igračo naprej in nazaj in jo skušate vzeti drug drugemu. Ne zahteva veliko prostora in ima dodatno prednost, saj vam in vašemu psu v kratkem času nudi niz dobre vadbe. Uporabite predmet z določeno dolžino, na primer igračo z vrvjo, tako da imate prostor, da ga zgrabite z roko ali dvema, vaš pes pa z usti.

Skrivalnice

Da bi psa naučili igrati to igro, je potrebno nekaj urjenja, vendar je vredno. Za začetek, ko se skrijete, naj nekdo drug drži vašega psa na povodcu in naj pes vidi, kje se skrivate. Uporabite besedo “najdi” in naj druga oseba izpusti psa. Ko pride kuža do vas, ga nagradite s pohvalo in priboljškom. Postopoma naredite skrivališče bolj zahtevno, tako da psu sčasoma ne dovolite, da bi videl, kje se skrivate.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash, Pexels