• C Novo mesto
  • 00:37
  • Sob, 18.05.2024

Tako najlažje očistite bele čevlje

Bele superge danes ne smejo manjkati v nobeni garderobi. Gre za zelo priljubljen par čevljev, ki jih lahko nosite k športnemu, vsakdanjemu in elegantnemu stilu oblačenja. Težava nastane v tem, ko se zaradi obrabe, zunanjih dejavnikov in slabega vremena umažejo, saj je umazanija na njih veliko bolj vidna kot na pisanih ali temnih čevljih, to pa lahko hitro pokvari njihov videz. Že veste, kako jih najlažje in in najbolj učinkovito očistite, ne da bi jih pri tem poškodovali?

Soda bikarbona in beli kis

Potrebujete:

  • Soda bikarbona
  • Beli kis
  • Topla voda

Zamešajte 1 žlico sode bikarbone, 2 žlici kisa in skodelico tople vode. Mehko krpo ali staro zobno ščetko namočite v mešanico ter zdrgnite umazanijo s čevljev. Soda bikarbona je znana po tem, da se zelo hitro posuši, pri tem pa ne pušča madežev. Ko ste končali z drgnjenjem, čevelj po potrebi obrišite s suho krpo ali preprosto počakajte, da se posuši.

Radirka in beli kis

Potrebujete:

  • Mehka bombažna krpa
  • Svinčnik z radirko roza barve
  • Beli kis

Preden začnete s čiščenjem, preverite, da so čevlji povsem suhi. Ko ste prepričani, da na njih ni nobenih mokrih madežev, z radirko nežno zdrgnite umazane dele. Če so madeži še vedno prisotni, namočite mehko krpo v beli kis in še enkrat zdrgnite umazanijo. Potem počakajte, da se čevlji posušijo na zraku.

Kako preprečiti, da bi se bele superge preveč umazale?

Najbolj pomembno je, da za bele čevlje lepo skrbite in pazite, kako jih nosite. Če veste, da je napovedano slabše vreme, na primer dež, ki s seboj prinaša blato, tisti dan raje obujte nekaj drugega. Nosite jih predvsem v suhem in lepem vremenu. Omislite si lahko tudi zaščitni sprej za bele čevlje, ki bo ohranjal sijaj in obstojnost vaših superg ter preprečeval, da bi jim umazanija in trdi delčki prišli do živega. Nekatere čevlje je možno oprati tudi v pralnem stroju, vendar se pred tem raje posvetujte s prodajalcem ali proizvajalcem. Sicer pa redno poskrbite, da čevlje sproti očistite s krtačo za čevlje in odstranite morebitne madeže čimprej – prej, kot jih boste odstranili, lažje in bolj temeljito jih boste odstranili.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash, Pexels