• C Novo mesto
  • 16:22
  • Sre, 27.09.2023

Tako pogosto bi morali v resnici očistiti kuhinjsko korito

Kuhinja je pravo žarišče bakterij – če bi jo pregledali z mikroskopom, bi se zgrozili. V resnici pa ni to nič nenavadnega, saj je v kuhinji stalno prisotna hrana in navsezadnje tudi vlaga v kuhinjskem koritu. Izmenjujeta se sveža hrana, ki jo pripravljamo, in razkrajajoča hrana, ki nam po mikro koščkih kdaj ostaja v kuhinjskem koritu. Pri National Sanitation Fundation so celo ugotovili, da je najbolj umazan del kuhinje, kjer se nahaja največ mikroorganizmov in bakterij, prav kuhinjsko korito. Tudi, če izgleda na prvi pogled čisto, je vse prej kot to – še posebej, če je kuhinja vsakodnevno v uporabi. Kako pa sploh pravilno očistiti kuhinjsko korito in kako pogosto bi ga morali temeljito očistiti? Verjetno se dobro zavedate, da čiščenje z vodo ni niti približno učinkovito.

Kako pogosto bi morali očistiti kuhinjsko korito?

Strokovnjaki pravijo, da je treba kuhinjskemu koritu nameniti temeljito čiščenje vsaj enkrat tedensko (pri normalnih okoliščinah in normalni uporabi). Bakterije se nalagajo v skritih in tudi manj skritih kotičkih korita, četudi korito na prvi pogled izgleda čisto. Če začutite potrebo, lahko korito umivate tudi pogosteje. Najbolj pomembno je, da ne dovolite, da se vam ostanki hrane nabirajo v koritu in tam razpadajo. Kadarkoli kaj umivate ali pripravljate v koritu, poskrbite, da ga potem temeljito očistite z vročo vodo, ne škodi pa tudi nekaj kapljic detergenta.

Kako temeljito očistiti kuhinjsko korito?

Pomembno je, da uporabite vročo vodo in ne pretirano staro gobico, saj lahko z umazano gobico bakterije samo prenašate po koritu. Uporabite lahko domačo mešanico, ki dela čudeže: 3 žlice sode bikarbone, žlica detergenta za pomivanje posode in skodelico tople vode. Seveda pa obstajajo tudi posebna čistila za točno določena kuhinjska korita, ki vam prav tako učinkovito pomagajo pri čiščenju in odstranjevanju bakterij. Bodite natančni in poskrbite, da temeljito zdrgnete vsak košček kuhinjskega korita, na koncu pa ga temeljito sperite z vodo. Postopek lahko tudi ponovite, če se vam zdi, da je potrebno globinsko čiščenje.

Obstajajo pa tudi dezinfekcijski premazi za korito, ki istočasno zagotavljajo večji sijaj. Nanesete jih na suho očiščeno korito, potem pa se korita nekaj ur ponavadi ne sme uporabljati. Preden kupite takšen premaz, se pozanimajte, da je primeren za vaše kuhinjsko korito. Korita so namreč izdelana iz različnih materialov, ki potrebujejo različno nego in vzdrževanje.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels