• C Novo mesto
  • 09:47
  • Sre, 22.03.2023

Tako vas tudi brez kurjave ne bo zeblo to zimo

Ob prihajajoči zimi in vedno krajših dnevih doma postaja vedno težje vzdrževati prijetno temperaturo v prostoru, brez da bi ob tem porabili ogromno denarja za plačevanje računov za kurjavo. Na srečo obstaja kar nekaj načinov, kako lahko poskrbimo, da nas v stanovanju ne bo zeblo, čeprav je zunaj že mraz.

Oblecimo se po plasteh, ker nam bo na ta način najbolj toplo in bomo najlažje ohranjali primerno telesno temperaturo. Ko gremo ven, zmeraj na vrh puloverja oblečemo še jakno in šal, nič nenavadnega ni, če tudi v stanovanju na pulover dodamo še en pulover ali pa termoflis.

Ne pozabimo na debele nogavice in udobne copate, ki so lahko podloženi za še dodatno ohranjanje toplote. Še posebej udobne so volnene nogavice, ki nas pozimi prijetno grejejo in varujejo pred mrzlimi tlemi.

Pripravljajmo domače tople obroke in tako uporabimo toploto s štedilnika in iz pečice za ogrevanje prostora. Ko končamo s peko, pustimo pečico odprto, da se vroč zrak lahko razporedi po našem stanovanju. Seveda moramo biti ob tem zelo previdni, če imamo doma otroke ali hišne ljubljenčke, ki bi se lahko na odprti pečici opekli.

Privoščimo si skodelo juhe, ki nas bo pogrela od znotraj. Idealno je, če jo skuhamo doma iz svežih sestavin in ob kuhanju hkrati segrevamo prostor s štedilnikom. Enako velja za tople napitke, kot so čaj, kakav, vroča čokolada ali kava, s pomočjo katerih si lahko tudi dobro pogrejemo dlani, ko držimo skodelico v rokah.

Uporabimo vlažilec zraka, ki bo poskrbel za ustrezno vlažnost zraka v našem stanovanju. Vlažen zrak namreč občutimo kot toplejši v primerjavi s suhim zrakom. S primerno vlažnostjo zraka hkrati skrbimo za zdravje naše kože, ki se na suhem mrzlem zraku hitro izsuši in popoka.

Ne pozabimo na grelne blazine ali druga sredstva, ki jih lahko pogrejemo kar v mikrovalovni pečici, nato pa jih namestimo na naš najbolj premražen del telesa. Pogosto so to stopala, ko na primer zvečer gledamo televizijo.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash