• C Novo mesto
  • 11:38
  • Čet, 22.02.2024

To je razlog, da vaše brisače po pranju postanejo trde

Ko jih kupimo, so mehke in prijetne na otip, po nekajkratnem pranju pa postanejo trde in celo grobe – vsekakor neprijetne za uporabo. Se je to zgodilo že tudi vam? Ni lepšega kot zaviti se v mehko in nežno brisačo, medtem ko je lahko brisanje telesa s trdo brisačo včasih celo pregrobo za našo kožo, še posebej za tiste, ki imajo bolj občutljivo kožo. Zakaj brisače v resnici sploh postanejo trde? Je to resnično odvisno od same kvalitete brisač ali vzdrževanja? Preberite, kako lahko omehčate svoje brisače, da bodo spet mehke in prijetne na dotik.

Brisače postanejo trde zaradi tega, ker se na njih nabirajo ostanki mila

Ostanki mila, detergenta za pranje, telesnega olja in drugih izločkov negativno vplivajo na brisače, zaradi česar lahko postanejo po nekaj pranjih trde na otip. Razlog za trdoto brisač je pogosto tudi v presušenosti. Kaj lahko naredite?

Uporabljajte toplo vodo

Če dvignete temperaturo vode, s katero perete, se bodo ostanki mila lažje sprali in brisače bodo ostale brez vsebnosti nepotrebnih snovi. Poleg tega je brisače treba prati na visokih temperaturah že iz vidika bakterij, ki se nabirajo v njih zaradi nenehnega vlaženja.

Ne pretiravajte z detergentom za pranje

Preveč pralnega praška oziroma detergenta lahko škodi vašim brisačam, pa ne samo brisačam, ampak tudi oblačilom. Zelo pogost razlog, da brisače postanejo trde, je ravno pretirana uporaba detergenta. Že malo detergenta bo očistilo vaše brisače, hkrati pa bo poskrbelo za to, da bo pranju in sušenju niso trde. Če niste prepričani, koliko detergenta je potrebnega, najbolje, da preberete navodila na embalaži.

Dodajte malo kisa in sode bikarbone

Tudi mehčalci, ki jih kupite v trgovini, ne bodo nujno pomagali pri mehčanju brisač, sploh, če jih uporabljate preveč. Namesto tega vam predlagamo alternativno naravno rešitev, ki je za povrh tudi bolj okolju prijazna. V pralni stroj dodajte malo kisa in sode bikarbone.

Zmanjšajte količino, ki jo perete

Pazite, da bobna pralnega stroja ne zapolnite popolnoma, ampak vedno pustite dovolj prostora, da se lahko brisače oziroma oblačila dobro operejo.

Izogibajte se pogostemu sušenju v sušilnem stroju

Včasih je brisače najlažje posušiti kar v sušilnem stroju, saj je rešitev zelo hitra in ne zahteva veliko dela. Če se spopadate s trdimi brisačami, pa bi vam vseeno svetovali, da se temu izogibate, saj lahko visoke temperature iz sušilnega stroja k temu še dodatno pripomorejo. Najbolje jih je posušiti na zraku, sploh poleti. Če pa že ne morete ostati brez sušilnega stroja, pa vam svetujemo delno sušenje v stroju in delno na zraku.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels