• C Novo mesto
  • 08:41
  • Sob, 23.09.2023

To je razlog, da vaše perilo po pranju ne diši

Zelo prijeten občutek je, ko iz pralnega stroja poberete mehko oprano perilo, ki sveže zadiši. Nekoliko manj prijetno je, ko ugotovite, da vaše perilo sploh nima posebnega vonja ali še huje – ima neprijeten vonj po vlažnem, zatohlem. Ko pomislite, da morate obleči takšna oblačila, se ne počutite najbolje, kar je povsem razumljivo. Zakaj pride do tega, da ima vaše perilo takoj po pranju neprijeten vonj? Najpogostejše razloge preberite v spodnjem članku in prepričani smo, da boste uspeli rešiti vaš problem.

Vaš pralni stroj je potreben čiščenja

Ste vedeli, da je pralni stroj ena od tistih stvari v vašem domu, kjer se nahaja največ bakterij? Morda se sprašujete, kako je to možno, ko pa gre za pralni stroj, ki vendar pere perilo in je njegov namen biti čist in očistiti perilo. Vendar je žal vlažno okolje kot nalašč za gojišče bakterij. Morda perete na prenizkih temperaturah; poskrbite, da kdaj zaženete pralni stroj na temperaturi vsaj 60 stopinj Celzija, če že ne 90. Dodate lahko tudi alkoholni kis, citronsko kislino ali sodo bikarbono. Na vsake toliko časa je potrebno očistiti tudi filtre.

Uporabljate preveč pralnega sredstva

Morda si mislite, da bo vaše perilo bolj dišalo, če za pranje porabite več pralnega praška, vendar gre za zmoto. Če boste dodajali preveč praška, se ta ne bo dovolj dobro spiral, kar lahko povzroča vonj po zatohlem. Vendar morate na drugi strani paziti tudi, da ne dodate premalo pralnega praška, saj se potem oblačila dejansko ne bodo dobro oprala.

Perete preveč perila naenkrat

Perilo se opere bolj kvalitetno, če ga naenkrat perete manj. To ne pomeni, da operete le tri majice naenkrat – navsezadnje to ni okolju prijazno – ampak, da pazite, da perila v stroj ne nabašete na silo. Da se lahko perilo dobro opere, mora imeti nekaj prostora za gibanje med pranjem.

Perilo predolgo puščate v stroju, ko je pranje že zaključeno

Marsikdo ima navado, da pere ponoči, pusti perilo več ur čakati v stroju in ga šele naslednje jutro obesi. Četudi se vam to morda zdi praktično, vam priporočamo, da perilo poberete iz stroja takoj po pranju oziroma takoj, ko je možno. Če ga predolgo puščate v stroju, lahko to povzroči neprijeten vonj, za povrh pa so oblačila potem še bolj zmečkana.

Perila ne sušite pravilno

Optimalno je, da perilo sušite v čim bolj suhem prostoru, ki ga redno zračite. Najbolje bi bilo zunaj na prostem, če pa nimate te možnosti, pa poskrbite, da v času sušenja zračite prostor, v katerem se perilo suši. Vlaga v zraku namreč upočasni sušenje, za povrh pa povzroči tudi neprijeten vonj perila.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels