• C Novo mesto
  • 03:50
  • Čet, 29.02.2024

To so najmanj inteligentne pasme psov

Medtem ko so najpametnejše pasme psov morda priljubljeni vsakodnevni spremljevalci, pa je skrajni čas, da tudi manj inteligentne pasme doživijo svoj trenutek. Lovljenje repka je lahko neverjetno prikupno in to je dovolj, da nam kosmatinec ukrade srce. Toda katere so manj inteligentne pasme psov in kaj točno to sploh pomeni?

Kako prepoznamo inteligentnega psa?

Nekateri strokovnjaki ocenjujejo pasjo inteligenco na podlagi tega, kako hitro se pes nauči trikov. Toda ljudje si najpogosteje želijo takšnega psa, ki je hkrati motiviran za učenje in odpušča naše neuspešne poskuse, da bi jih naučili. Dejansko nekatere pasme psov morda niso neumne, le nezainteresirane za izvajanje trikov na ukaz. Spet druge pasme so lahko preprosto lene in pravi mojstri za spanje ter poležavanje.

Afganistanski hrt

Čeprav je eden najdražjih psov na svetu, ima po nekaterih raziskavah afganistanski hrt najnižji IQ med vsemi pasmami psov. Ker pa so ti psi znani kot neodvisni in močne volje, se morda preprosto ne želijo naučiti ukazov. Vaš afganistanski hrt, ki je energičen, igriv in odprt do tujcev, morda nikoli ne bo obvladal več kot najlažjih pasjih trikov, vendar ima veliko pozitivnih lastnosti.

Angleški buldog

Veliko ljudi je navdušenih nad to pasmo, ki pa jo nekatere raziskave obravnavajo kot tretjo najbolj neumno med pasmami psov. Angleški buldog, znan po svojem sladkem in poslušnem temperamentu, je med najbolj priljubljenimi, saj so zelo nenapadalni in mirni. Angleški buldogi po standardih pasje inteligence dosegajo nizke ocene, vendar pa so včasih morda preprosto le leni. In čeprav je len pes morda manj nagnjen k opravljanju dela, potrebnega za učenje novih ukazov, ali  lahko rečemo, da je to res neumen pes? Ljubitelji angleških buldogov se morda ne bodo strinjali.

Beagle

Oboževalci psov z visečimi ušesi se pogosto odločijo za malega beagla, ki je nadvse simpatičen. Dejansko je zaradi vdanih oči in klovnovskega obnašanja beagle ena izmed najbolj priljubljenih pasem psov v ZDA. Hkrati pa je tudi ena izmed pasem psov, ki jih najpogosteje najdemo v zavetišču. Beagli so znani po svoji trmasti žilici, zaradi česar je treniranje zahtevno. In vsi vemo, da je nevzgojen pes težak sostanovalec. Ker so beagli nagnjeni k vandranju, ignoriranju ukazov in sledenju svojemu nosu, so uvrščeni med tako imenovane najbolj neumne pasme psov. Vendar jim ne zamerimo njihove ljubezni do raziskovanja. Ta radoživ pes želi le izkusiti svet.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash