• C Novo mesto
  • 17:24
  • Pon, 25.09.2023

To so naprave, ki vam po nepotrebnem višajo položnico za elektriko

Večina od nas si prizadeva, da bi mesečno plačali čim manj stroškov, pa vendar se na koncu stroški kljub vsemu naberejo. Se tudi vi primete za glavo, ko dobite položnice? Za začetek lahko nekaj naredite pri položnici za elektriko. Ste vedeli, da električne naprave, ki so izklopljene ali v stanju pripravljenosti, porabijo v povprečju 1,6 kilovata na dan? Razmislite, koliko takšnih naprav imate v vašem domu in že danes ukrepajte, da bo položnica za elektriko naslednji mesec nižja. Katere električne naprave pa so največje porabnice elektrike?

Polnilnik za telefon

Vsi ga imamo, ponavadi jih imamo celo več, da lahko polnimo več telefonov ali pa da lahko telefon polnimo v različnih prostorih. Čeprav gre za napravo, ki sicer ne porabi veliko elektrike, pa je polnilnik za telefon zelo enostavno izključiti, ko prenehate s polnjenjem. Tako boste na dolgi rok vseeno privarčevali nekaj denarja. Svetujemo vam, da za polnjenje telefona s polnilnikom uporabljate podaljške, ki imajo možnost, da jih izklopite z gumbom. Tako vam bo to lažje prišlo v navado.

Mikrovalovna pečica

Si radi pripravljate hrano v mikrovalovni pečici? Potem morate vedeti, da je mikrovalovna pečica eden največjih porabnikov elektrike v domačem gospodinjstvu. Če jo pustite priklopljeno z odprtimi vrati, se lahko njena poraba poveča tudi do osemkrat.

Pomivalni stroj

Če želite znižati porabo elektrike, je dober način tudi ročno pomivanje posode – vsaj manjših in manj umazanih stvari, kot so razni kozarci. Ker si marsikdo življenje brez pomivalnega stroja sploh ne zna predstavljati, poskrbite, da je pomivalni stroj vedno poln, ko ga zaženete. V večernih urah je elektrika cenejša, zato pomivanje zaženite takrat.

Računalnik

Veliko ljudi je navajenih, da računalnik pustijo v spanju ali načinu mirovanja, ko ga nehajo uporabljati. Čeprav morda na prvi pogled ne izgleda, računalnik tudi v načinu spanja aktivno porablja električno energijo. Če ga boste vsakič po koncu uporabe izključili, bo vaša položnica za elektriko nižja.

Televizija

LCD televizijski zaslon je eden večjih porabnikov elektrike. Največjo porabo imajo novejše televizije, ki omogočajo snemanje programov.

Sušilni stroj

Novejši pralni in sušilni stroji so danes narejeni tako, da so precej bolj varčni kot starejše naprave. Kljub temu pa so še vedno veliki porabniki elektrike, še posebej sušilni stroji. Nekatera oblačila so izdelana iz občutljivejših tkanin, zato sušenje v sušilnem stroju sploh ni priporočljivo. Poskusite znižati uporabo sušilnega stroja na minimum in oblačila raje obesite na svežem zraku, če imate to možnost, sicer pa v notranjem, a dovolj zračnem prostoru.

NaDlani.si; Foto: Pexels

qlandia krsko