• C Novo mesto
  • 16:12
  • Čet, 22.02.2024

To so opozorilni znaki, da je vaš pes nesrečen

Prav tako kot ljudje, lahko tudi psi preživljajo obdobja žalosti in nesreče. Vendar pa za razliko od ljudi psi ne morejo svojih občutkov in čustev tako enostavno izraziti. Na srečo pa obstaja vrsta znakov, da je vaš štirinožni prijatelj melanholičen. Pomembno je le to, da smo na njih pozorni in pravočasno ukrepamo. Nezadovoljstvo pri psih je lahko posledica mnogih stvari, lahko kot posledica izgube ljubljene osebe ali pa iz preprostega dolgčasa. Veterinarji opozarjajo, da moramo biti pozorni na vsako spremembo obnašanja, ki ni tipično za našega kosmatinca. Vsak odmik od normalnega je namreč lahko pokazatelj čustvene stiske. Poglejmo si nekaj najpogostejših vedenjskih sprememb.

  • Sprememba v apetitu

Premalo ali preveč zanimanja za hrano – oboje je lahko indikator, da je vaš kuža nesrečen. Pogosteje sicer v obdobju nesreče hrano zavračajo, razen če v hrani najdejo uteho. Ne glede na to, če je apetit povečan ali zmanjšan, vsak odklon nakazuje na možno melanholijo. Sprememba v apetitu se hitro pokaže tudi kot sprememba telesne teže, na kar prav tako moramo biti ves čas pozorni.

  • Preveč ali premalo spanca

Psi potrebujejo več spanca kot ljudje, v povprečju spijo kar 12 ur na dan. Vendar pa če opazite nenadne spremembe v spalnem ciklu vašega psa, je to lahko znak, da so nesrečni. Konstantna utrujenost ali povečana količina spanca je tipičen znak nesreče, enako pa velja tudi za pomanjkanje spanca, ki je pogosto lahko tudi znak telesne bolečine.

Konstantna utrujenost ali povečana količina spanca je tipičen znak nesreče.

  • Nezanimanje za igračke

Podobno kot pri ljudeh, je tudi pri živalih izguba zanimanja za njihove najljubše aktivnosti ali igračke znak depresije ali žalosti. Normalno je, da imajo psi kakšen trenutek ali dan, ko jim ni do igre, če pa takšno obdobje traja dalj časa, pa je to lahko opozorilen znak nesreče.

  • Utrujenost in nezainteresiranost

Igračke niso edina stvar, za katero lahko naši štirinožni prijatelji izgubijo zanimanje. Če imajo malo energije in zavračajo sprehode ali igro z drugimi psi, je to lahko pokazatelj melanholičnosti. Seveda pa niso vsi psi po naravi zelo igrivi in socialni, zato je ključno opazovati le spremembe od tipičnega obnašanja.

  • Skrivanje

Če je vaš kuža nesrečen, bo morda poskusil najti skrivališče ali zavetje v bližini hiše. Če ni očitnega vzroka za skrivanje, kot je na primer ognjemet, potem je takšno obnašanje lahko pokazatelj njihove nesreče.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Pixabay