• C Novo mesto
  • 12:42
  • Sre, 18.05.2022

To so stvari v vašem domu, ki bi jih morali čistiti bolj pogosto

V zadnjem letu smo se navadili, da je skrb za higieno zelo pomembna. Prva stvar, ki jo naredimo, ko pridemo domov, je zagotovo temeljito umivanje rok. Na tak način zmanjšamo možnosti za prenos virusa in poskrbimo za splošno dobro počutje. A hkrati velikokrat pozabljamo, da umivanje rok ni vse. Tako kot skrbimo zase, bi morali skrbeti tudi za določene predmete in prostore v domu, ki so nenehno izpostavljeni bakterijam in virusom. Prepričani smo, da jih tudi vi ne čistite dovolj pogosto.

Ključi

Čeprav so ključi ponavadi varno spravljeni v vašem žepu ali torbi, jih seveda včasih tudi kam odložite in navsezadnje primete v roke, ko odklepate ali zaklepate vhodna vrata. To pomeni, da vse bakterije s svojih rok prenesete tudi na ključe. Če se le spomnite, ob prihodu domov razkužite tudi ključe.

Denarnica

Denarnica je predmet, kjer se nabira ogromno umazanije. Tako kot ključi vas spremlja praktično kamorkoli greste. Ko v trgovini opravite nakup, se večkrat dotaknete tudi denarnice. Če si umijete in razkužite roke, potem pa ponovno primete denarnico, na koncu niste zares naredili veliko.

denarnica

Mobilni telefon

Mobilni telefon je zagotovo tudi vaš vsakdanji spremljevalec, ki ga le redko pustite doma. Veliko ljudi s telefonom hodi še na stranišče, kjer se že samo po sebi nahaja ogromno bakterij. Potem gre telefon z vami tudi v posteljo, na jedilno mizo, kuhinjski pult … Lahko si predstavljate, koliko različnih bakterij se nahaja na njem. Če se le spomnite, ga poskusite na vsake toliko časa očistiti.

Stikala za luč

Navadili ste se, da si razkužite roke, ko se dotaknete stikal za luč ali dvigalo v javnih prostorih, hkrati pa morda pozabljate na domača stikala za luč. Dotikate se jih nenehno, očistiti pa jih marsikdo pozabi. Ko čistite stanovanje, imate verjetno v mislih sesanje, brisanje prahu in čiščenje raznih odlagalnih površin. Kako pogosto pa se spomnite, da bi očistili stikala za luč?

Zavese

V zavesah se nabira ogromno prahu, vendar je le-ta ob določenih barvah zaves nekoliko manj viden. Priporoča se, da zavese temeljito oprete vsaj enkrat na mesec. Če pozabljate, je morda čas, da si omislite svetlejše zavese, na katerih se prah bolj pozna.

Kljuke

Pri kljukah gre za podoben problem kot pri stikalih. Ker se jih redno dotikate in jih uporabljate, se na njih ne nabira veliko prahu, zato ne pomislite, da bi jih morali umiti. So pa ravno tako kot stikala za luč površine, ki se jih pogosto dotikate – še preden si umijete roke. Možnosti za prenos virusa torej niso povsem neznatne.

NaDlani.si; Foto: Pexels