• C Novo mesto
  • 09:37
  • Ned, 25.07.2021

Triki, da bo majhno stanovanje videti večje

Tudi če imate majhno stanovanje, ni nujno, da deluje utesnjeno. Z nekaj majhnimi triki bo videti bolj prostorno in večje, kot je v resnici. In za to se vam ne bo treba razširiti k sosedom! Ponujamo vam nekaj osnovnih zapovedi, ki jih je dobro upoštevati, če imate manjše stanovanje (ali pa če samo želite, da bi ena od vaših manjših sob delovala večje).

SVETLE BARVE: svetle barve sten in pohištva dokazano optično razširijo majhno sobo. Seveda se vam ni treba omejevati le na belo, enak učinek boste dosegli tudi z nežnimi pasteli, notami citrusov ali odtenki morja – edino pravilo je, da izberete najbolj svetel odtenek barve, ki vam je všeč. Če set malo bolj avanturistični, lahko katero od sten dekorirate s črtami (progami) – horizontalne bodo optično podaljšale steno, vertikalne pa jo na videz povišale.

VELIKA OGLEDALA: najhitrejši način, da na videz povečate prostor, je, da vanj postavite čim večje ogledalo. Postavite ga na mesto, kjer bo od njega odsevala naravna svetloba. Ogledalo je rešitev tudi za temnejše stanovanje, da bo to postalo bolj svetlo.

LUČI: razsvetlite stanovanje! Ne zanašajte se samo na eno klasično stropno luč, ker ta ne razsvetli vseh kotov. Dodajte še kakšne majhne, v strop vdelane žaromete, ki bodo ne le razsvetlili vse kotičke doma, ampak bo zaradi njih tudi nižji strop postal na videz višji.

Svetle barve in veliko svetlobe stanovanje optično povečajo.

VGRADNO IN VEČNAMENSKO POHIŠTVO: klasično pohištvo zamenjujete z vgradnim in večnamenskim. Izberite na primer zofo, ki ima pod sedalom skriti predal, mizo, ki se lahko raztegne (za dnevno rabo bo zložena v manjšo, če imate goste, pa jo lahko z nekaj potezami povečate) in omaro, ki se zvečer raztegne v posteljo.

POVSOD ENAKA TLA: različni stili talnih oblog so dobri, če želite razdeliti in definirati prostore, pri majhnih stanovanjih pa bo zaradi tega prostor videti manjši. Če so tla povsod enaka, to ustvari neprekinjen vidni tok, zaradi česa bo stanovanje vedeti večje. Še en namig: če imate preprogo, naj ta ne bo postavljena pod večje pohištvo, kot je na primer kavč ali omara – malce jo odmaknite, naj se vmes vidijo tla, tako se prostor optično poveča.

POLICE: če so postavljene na prava mesta, bodo police dale vašemu prostoru občutek uravnoteženosti in višine, poleg tega pa boste dobili še več prostora za shranjevanje. In še en namig: kakšno od polic pustite prazno, boste videli, kakšen učinek bo to prineslo.

NEVPADLJIVO POHIŠTVO: nikar ne uporabljajte masivnega in velikega pohištva, prav tako naj ne bo temne barve. Če je možno, naj bo tudi čim nižje (omare naj ne bodo do stropa, kavč čim nižji, regali odprti …), visoko pohištvo pa naj bo dvignjeno od tal, torej na nogah, tako da razkrije tla in površino optično poveča. Lahko tudi kak kos pohištva odmaknete od stene – to bo na videz ustvarilo dodati prostor. Steklena miza ali klubska mizica (namesto lesene) bo sobi dala občutek lahkotnosti.

ADIJO ZAVESE IN PREPROGE: znebite se preprog in zaves. Če res en morete brez zastrtih oken, izberite čim lažje in svetle zavese.

POSPRAVLJENO: pospravljeno stanovanje zagotovo deluje bolj prostorno, kot če je v njem vse nametano in nagrmadeno. Navlaka in tako imenovani ‘lovilci prahu’ bodo prostor naredili manjši.

Razmetan in nagneten prostor bo videti še manjši.

ZMERNA DEKORACIJA: v majhnem stanovanju je priporočljivo imeti čim manj dekorativnih okraskov, saj ti blokirajo in utesnjujejo prostor.

Naj vas ne bo strah eksperimentirati, preizkusite ponujene trike, jih kombinirajte in predvsem opremite stanovanje tako, da se boste v njem počutili dobro.

NaDlani.si; Foto: Unsplash