• C Novo mesto
  • 03:17
  • Tor, 21.05.2024

V čem se razlikujejo »vintage«, »starinski« in »retro«?

Skozi življenje se zavedamo, kako hitro minevajo leta. Tako lahko kmalu pridemo do spoznanja, da se zdi družbi, v kateri živimo, nekaj, kar se nam zdi kot včeraj, že zastarelo. Hitro se lahko predamo nostalgiji in občudujemo stare fotografije, poslušamo glasbo naše mladosti, se navdušujemo nad notranjo opremo iz preteklosti in se počutimo, kot da nismo več del tega sveta.

Obleke, notranja oprema, preproge, razsvetljavo in umetniška dela, ki jih lahko kupimo v trgovini, spadajo na določeno točko v časovni premici glede na to, kdaj so bili izdelani. Izdelkom tako pogosto nadenemo imena, kot so vintage, starinski ali retro. Starost predmeta je ključni vidik njegove vrednosti; poleg stanja, kakovosti in njegove pogostosti oziroma redkosti.

Ni nujno, da oznake v zvezi s starostjo izdelka uporabimo v kontekstu njegove dejanske izdelave. Dostikrat gre lahko za notranjo opremo, ki je bila izdelana pred kratkim, vendar pa je narejena v slogu, ki je sicer značilen za neko preteklo časovno obdobje. Zato jo poimenujemo skladno s takratnimi smernicami. In vemo, da se moda pogosto ponavlja.

Pri opisu artiklov prodajalci pogosto netočno uporabljajo izraze vintage, starinski in retro. Poimenovanja so pogosto nelogična, zaradi česar lahko pride do nesporazumov. Pogosto se tudi potrošniki ne zavedajo dobro razlik med temi oznakami. Večina bi te izraze opisala s spodnjimi definicijami, ki pa so vse prej kot ustrezne:

Starinsko: Nekaj, kar je zelo staro. Pogosto v povezavi s plesnijo in prahom. Najverjetneje izdelano iz lesa in nemoderno.

Vintage: Izdelki, ki so preveč stari, da bi zanje lahko rekli, da so rabljeni. Z izrazom vintage želi prodajalec kupca odvrniti od tega, da bi bil pozoren na očitne pomanjkljivosti izdelka. Kot mnogi retro izdelki so bili tudi vintage izdelki večinoma moderni v sredini stoletja ali povezani s preteklo pop kulturo, nezdravo hrano in modnimi trendi.

vintage2

Razlika med vintage, retro in starinsko

Retro: Označujemo tisto, kar je zastarelo in ni moderno. Lahko gre za notranjo opremo, oblačila ali drugo. Prodajalec upa, da bo z nazivom retro nečemu, kar ni več kul, dodelil sentimentalno ali zgodovinsko vrednost.

Če smo torej rekli, da so tovrstne definicije izrazov vintage, retro in starinski netočne, vas verjetno zanima, katere so uradne, prave? Notranji oblikovalci so pojasnili, kako pravilno opredeliti te izraze oziroma kakšen je njihov pomen.

Kaj dejansko lahko označimo kot starinsko / starino?

Starina naj bi bila relikvija oziroma predmet iz starih časov. Pri tem gre lahko za umetniško delo, notranjo opremo ali okrasni predmet, ki je bil izdelan v zgodnejših obdobjih, pred vsaj 100 leti. Po mnenju neke druge umetnice lahko kot starinsko opredelimo nekaj, kar je staro 100 let ali več. Po mnenju oblikovalcev lahko starina v vašem domu predstavlja neko dodano vrednost, nek poudarek. Naj pa pri tem ne bi šlo za kos pohištva, ki ga vsakodnevno uporabljate. V kombinaciji z drugim pohištvom lahko starina daje vašemu domu globino.

Kaj lahko označimo kot vintage?

Oblikovalci so povedali, da je opredelitev tega, kaj je vintage, bolj zapletena. Predmet, ki je označen kot vintage, bi moral opozarjati na obdobje, v katerem je bil narejen. Lahko pomeni, da gre za prav določeno zgodovinsko obdobje; na primer vintage 1950. Najpogosteje pa to pomeni, da izdelek predstavlja najboljše iz določenega obdobja. Vintage izdelek bi moral tako biti reprezentativen za svoje obdobje; torej da lahko iz njegovega videza nedvomno razberemo, za kaj gre. Kot je dejala ena od poznavalk, se izraz vintage ne bi smel uporabljati za predmete, ki so mlajši od 20 let. Vintage izdelki so običajno tisti, ki zanimajo zbiratelje. Seveda je to odvisno tudi od tega, koliko kosov določenega sloga je bilo izdelanih.

Izraz retro – prava definicija

Predpona retro v latinščini pomeni nazaj. Po besedah enega od poznavalcev se izraz retro nanaša na oživljanje. Predstavlja sloge in predvsem modo preteklosti. Lahko modno v smislu nostalgičnosti ali pa staromodnega. Retro pohištvo tako ni nujno tudi staro. Se pa slicuje na sloge iz preteklih obdobij. Ena od oblikovalk je povedala, da retro vidi kot sodobno reprodukcijo, ki se sklicuje na slog iz preteklosti. Primer tega so IKEIni stoli, ki na videz spominjajo na ležalnik Eames, le da cena ni temu primerna. Gre torej za primer cenovno ugodnega retro izdelka.

Če damo nekemu izdelku oznako retro, naj bi to dejansko pomenilo, da je bil narejen v zadnjih 20 letih. Cenovna dostopnost naj bi bila pri tem bistvo. Pogosto je retro pohištvo reprodukcija klasike, pri čemer je njegova cena ugodnejša.

vintage1

stari kosi pohištva in oblačil so lahko privlačni za kupce

Še nekaj definicij, kaj vse lahko pomeni vintage iz angleškega slovarja

Vintage je nekaj klasičnega ali nekaj, kar je bilo izdelano že zdavnaj.

Vintage označuje, koliko vina je bilo proizvedenega na določenem območju znotraj enega leta ali ene sezone. Lahko gre tudi za določen model avtomobila iz določenega leta.

Vintage označuje odličnost, zrelosti, trajno privlačnost in klasiko.

Gre za tip ali model določenega leta ali obdobja.

Gre za vino, zlasti kakovostno, z določeno letnico ali izvorom.

Vintage je ura, izdelana med letoma 1870 in 1980.

Vidimo lahko, da torej ni enotne definicije, kaj je vintage, retro in starinsko, vendar se mnenje ljudi o tem, kaj to pomeni dostikrat razlikuje. Vseeno lahko verjamemo besedam oblikovalcev, ki lahko najbolj natančno opredelijo te izraze. Naslednjič, ko se boste torej podali v nakup novega kosa pohištva, oblačila ali kakšnega drugega artikla iz preteklega obdobja, bodite pozorni na te oznake.

Morda boste ugotovili, da je v kateri trgovini uporaba teh izrazov popolnoma napačna ali pa boste končno prepoznali vrednost teh besed.

Vsekakor bi vsak od nas v svojem stanovanju potreboval tudi kos starinske notranje opreme ter vsaj kdaj pa kdaj oblekel kos retro ali vintage oblačila. Vsi vemo, da se moda ponavlja. Nekaj, kar je bilo še nedavno preveč starinsko, da bi dali nase, lahko že čez nekaj let postane novi modni trend.

NaDlani, vir slik: Pixabay

V čem se razlikujejo »vintage«, »starinski« in »retro«?
1 od 3
Pixabay
Stil iz 50ih
Pixabay
Kolo
Pixabay
Stara knjiga
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.