• C Novo mesto
  • 22:40
  • Pon, 25.09.2023

V teh primerih ne smete uporabiti vroče vode za pranje perila

Višja temperatura v pralnem stroju bolj temeljito in kvalitetno opere oblačila, to je dejstvo. Če želite z oblačil odstraniti vse bakterije, prah in umazanijo, jih je treba temeljito oprati in to nujno s toplo oziroma vročo vodo. Včasih je bilo pranje perila na zelo visokih temperaturah, kot je 90 ali 60 stopinj Celzija, zelo pogosto in skoraj samoumevno. Le tiste res občutljive kose je bilo treba prati na nižji temperaturi. Danes je zgodba malo drugačna, saj je veliko oblačil izdelanih tako, da ne prenesejo višje temperature od 30 ali v nekaterih primerih 40 stopinj Celzija. To je lahko včasih precej problematično, predvsem pri tistih kosih perila, kjer se nahaja ogromno bakterij, na primer spodnjem perilu. Marsikdo torej priporoča, da takšno perilo kljub temu perete pri višjih temperaturah in oblačila pogosteje, seveda po potrebi, zamenjate za nova. Kljub temu pa obstajajo določene situacije, kadar vroče vode ne bi smeli uporabljati pri pranju oblačil. Jih poznate?

Pranje temnih oblačil

Najboljša preventiva pred bledenjem barv je hladna oziroma mlačna voda. Če boste temna oblačila ves čas prali z vročo vodo, lahko hitro izgubijo barvo in dobijo pobledele neenakomerne madeže. Prav tako se lahko zgodi, da med pranjem spuščajo barvo in obarvajo druga oblačila. Zato je še toliko bolj pomembno, da oblačila pred pranjem vedno sortirate po barvah. Še posebej morate biti previdni, ko kupite nova temna oblačila in jih prvič perete. Takrat obstaja največ možnosti, da bodo spustila barvo, zato previdno s temperaturo in kombiniranjem barv.

Posebej previdni morate biti pri pranju temnih oblačil, saj lahko ob visokih temperaturah pobledijo.

Pranje posebnih materialov

Volna, svila in podobni materiali veljajo za zelo občutljive materiale, ki jih lahko pranje na višjih temperaturih (in obratih) tudi močno poškoduje. Seveda je treba oblačila temeljito oprati, vseeno pa je pomembno, da izberete primeren program. Nekateri pralni stroji nudijo posebne programe za volno in občutljive materiale. Dober trik, ki vam bo v pomoč, je tudi to, da na primer hlače obrnete narobe, saj se bo zunanjost med pranjem tako manj uničila in obrabila.

Če želite privarčevati in biti prijazni do okolja

Sporna posledica pranja na visokih temperaturah je tudi višja poraba in škodljiv vpliv na okolje. Če se torej da, perite oblačila na zmernih temperaturah oziroma presodite, kdaj jih je treba oprati na višjih temperaturah. Hvaležna vam bo tako narava kot tudi vaša denarnica pri plačevanju mesečnih stroškov.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels