• C Novo mesto
  • 23:21
  • Sob, 18.05.2024

V teh primerih se bolj splača nakup rabljenih stvari namesto novih

Nakup rabljenih stvari ni le bolj prijazen našemu planetu, ampak tudi vaši denarnici. Res je, da ponavadi nismo ravno najbolj navdušeni nad marsikaterimi rabljenimi predmeti, pa vendar so lahko v določenih primerih celo boljša izbira kot novi, saj vam s tem uspe privarčevati ogromno denarja, korist bo pa približno enaka, kot bi bila v primeru nakupa novih stvari. Kaj je torej najbolj primerno kupiti rabljeno?

Nepremičnina

Za večino ljudi je nakup nepremičnine eden največjih nakupov, ki jih naredijo v življenju. Je lahko tudi odlična investicija, če se odločite pravilno. Dejstvo pa je, da nakup novih nepremičnin v povprečju stane za 30 % več od nakupa obstoječih nepremičnin, kar je lahko zelo veliko denarja. Ne samo, da je nakup in obnova obstoječe nepremičnine hitrejši in cenejši nakup, ampak ponavadi tudi okolju bolj prijazen.

Avtomobil

Marsikdo je skeptičen pri nakupu rabljenega avtomobila in se zato raje odloči za nakup novega, vendar je to lako napaka, ki vas močno udari po žepu. Če bi radi privarčevali in denar namenili še čemu drugemu, vam svetujemo premišljen nakup rabljenega avtomobila. Popolnoma nov avto namreč že v prvem letu izgubi od 20 do 30 % svoje začetne vrednosti, medtem ko lahko kupite relativno nov (nekaj let star) avtomobil, ki ga je nekdo že vozil, veliko ugodneje.

Elektronske naprave

Podobno kot za avtomobil velja tudi za elektronske naprave – če kupite leto star telefon ali računalnik, vas bo to stalo veliko manj kot nakup popolnoma nove naprave, njena uporabnost pa je še vedno dobra za nekaj časa. Na tak način lahko zagotovo prihranite.

Glasbeni inštrumenti

Če ste se odločili, da bi se preizkusili v igranju inštrumenta ali pa iščete inštrument za svoje otroke, vam predlagamo, da se najprej odločite za rabljenega. Ponavadi gre za popolnoma delujoč glasbeni inštrument, ki je celo dobro ohranjen, saj glasbeniki večinoma lepo pazijo na svoja glasbila. To vam bo prihranili kar nekaj denarja in manj jeze, če se vi ali vaš bližnji v kratkem odloči, da takšen inštrument ni za vas/njega.

Kaj je pomembno pri nakupu rabljenih stvari?

Seveda obstaja ogromno prevar, zato je pomembno, da ste pri vsakem nakupu zelo pozorni in temeljito raziščete vse informacije. Pogovarjajte se s prodajalcem, zastavite mu vprašanja in dobro preverite predmet, ki ga kupujete – tudi v živo. Če se vam zdi kaj preveč sumljivo, raje odstopite. Nikoli ne dajajte svojih osebnih infromacij ali podatkov kartice.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay