• C Novo mesto
 • 00:31
 • Sob, 18.05.2024

Velikosti jogi rjuh – ali znate izbrati pravo?

Nepogrešljiv element vsake spalnice je postelja in posledično rjuha, ki ustvarja bolj prijetno in udobno okolje za spanje. Zvijanje in drsenje rjuhe vam lahko vzame ves užitek spanja. Naloga jogi rjuhe je zaščita vzmetnice in zagotavljanje svežine, ustvarja pa tudi higienske pogoje spanja.

Izbira ustrezne rjuhe pomeni, da bo gibanje po postelji prosto in nemoteče. Tako ni pomembno le to, da je ta videti dobro, ampak mora nuditi ustrezno udobje.

Seveda je estetski videz pomemben, ni pa vse, kajti tudi  najlepša rjuha ne bo izpolnila svoje funkcije, če bo, na primer, zdrsnila na tla. Zato, prepričajte se, da se izbrana rjuha tesno prilega vzmetnici in pri izbiri upoštevajte številne dejavnike, o katerim bomo spregovorili v nadaljevanju.

Različne velikosti jogi rjuh

Ustrezno spalno okolje med drugim zahteva tudi pravilno izbiro jogi rjuhe. Izbira ustrezne barve bo sicer zelo enostavna in hitra, težje pa je prilagoditi velikost rjuhe.

Katera rjuha bo najbolj primerna za vašo vzmetnico, da se med počitkom ne bo premikala? So to rjuhe 180×200, morda rjuhe 200×200, ali katere druge?

rjuha

Kako izbrati pravo velikost?

Obstajajo različne dimenzije rjuh, tudi nadstandardne, če pa se osredotočimo na standardne dimenzije, so te:

 • rjuhe 160×200 običajno so primerne enojne postelje in raztegljive kavče,
 • rjuhe 200×200 – te so ene od največjih in so pogosto primerne za zakonsko posteljo,
 • rjuhe 140×200 – zelo pogosta izbira v posteljah najstnikov,
 • rjuhe 180×200 – priporočljive za pare,
 • rjuhe 90×120 ali 60×120 – primerne za otroške posteljice.

Na trgu je širok nabor modelov, na voljo v različnih barvah in dizajnih, edina omejitev in tudi najpomembnejša lastnost pri izbiri, pa je prav velikost rjuhe. Zelo je pomembno, da je rjuha izbrana pravilno.

Zakaj je pomembno izbrati pravilno velikost rjuhe in kako izbrati ustrezno velikost?

Rjuha, ki se ponoči in med premikanjem zvije ali pa celo »uide« izpod vzmetnice, lahko povzroči nelagodje in vas prebudi.

Morda se vam zdi se, da je izbira prave velikosti rjuhe preprosta. Rjuhe 180×200 ali rjuhe 200×200, vseeno je? To ne bo držalo in pravzaprav izbira sploh ni tako nepomembna, kot se morda na prvi pogled zdi.

Rjuha se mora ujemati s posteljo točno po velikosti, za še boljši estetski videz pa tudi barvno s posteljnino. Z gotovostjo lahko trdimo, da je udobje spanja odvisno od izbire ustrezne velikosti rjuhe. V nadaljevanju vam predlagamo, kako izbrati pravo velikost rjuhe za posteljo.

rjuha

Različne velikosti rjuh.

Trenutno so na voljo na trgu rjuhe v številnih velikostih, tudi nestandardnih.

Velikost rjuhe je izbrana glede na velikost vzmetnice.

Za pravilno izbiro rjuhe je treba poznati širino, dolžino in višino vzmetnice. Širino vzmetnice merite tik ob krajšem robu. Tudi dolžino se meri ob robu. Pri merjenju višine je dobro, če vzmetnico dvignete, da jo boste lažje izmerili.

Sedaj, ko poznate pravo velikost vzmetnice, se odločite ali izberete klasično rjuho ali rjuho z elastiko.

Namreč, malo drugače se izbirajo klasične rjuhe kot rjuhe z elastiko. Ni pomembno, katero izberete, pomembno je, da izberete pravo velikost. Izbira klasične rjuhe je nekoliko enostavnejša, saj so običajno velikosti standardne. V obeh primerih pa je potrebno izbrati rjuho, ki se bo tesno prilegala vzmetnici.

Prava širina rjuhe zahteva, da širini vzmetnice prištejete dvakratno njeno višino in minimalno dodatnih 20 cm. Tudi, če ste se odločili za elastične rjuhe, potrebno bo določiti primerno velikost.

Čeprav so te izredno prilagodljive in se prilagajajo obliki vzmetnice,  vas ne razbremeni izbire prave velikosti. Pravila so enaka, saj tudi elastična rjuha mora prekrivati ​​celotno površino in stranice vzmetnice.

Običajno so mere napisane že na embalaži rjuhe. Tako so rjuhe 180×200 primerne za vzmetnice enake širine in dolžine, rjuhe 200×200 primerne za vzmetnice dolžine in širine 200×200, itd.

Kaj vse je potrebno upoštevati pri izbiri rjuhe?

Pri izbiri rjuhe je potrebno upoštevati nekaj dejavnikov, kateri lahko vplivajo na dobro počutje med spanjem.

To so:

 • material iz katerega je rjuha izdelana. Material določa, koliko toplote bo rjuha zadržala in tudi, kako pogosto bo potrebno pranje. Na udobje bo vsekakor vplivala tudi zračnost in debelina;
 • velikost. Če niste prepričani, katero velikost izbrati, lahko za pomoč prosite prodajalca.
 • morebitna občutljivost in alergije.

Obstajajo tudi dodatni vidiki, kot so alergije in lahko neprimerna izbira materiala močno ovira spanec. Namreč, ne diha vsak material na enak način in ne vpija vlage v enaki meri.

 • Celotna spalna površina mora biti temeljito pokrita. Priporočljivo je spati na ravni površini.
 • Rjuha mora biti stabilna in ne sme zdrsniti ven.
 • Barva.

Barvno usklajena rjuha s celotno ureditvijo spalnice bo zagotovila popolno sprostitev.

Šele po upoštevanju vseh dejavnikov lahko izberete najbolj ustrezno rjuho.

Kakovostna in sveža rjuha ni le zagotovilo za udoben spanec, pač pa tudi za prijetno počutje. Zato vedno izbirajte rjuhe, ki so ustrezne velikosti, po možnosti iz naravnih tkanin ter estetsko poudarjajo stil vaše notranjosti. Dobra izbira so tudi rjuhe, ki so nežne do občutljive kože alergikov ter rjuhe, katere zagotavljajo nemoten pretok zraka v različnih letnih časih. Mere pa so zagotovo najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na končno odločitev o tem, katera rjuha bo našla mesto v vaši spalnici in na vaši postelji.