• C Novo mesto
  • 06:19
  • Ned, 03.03.2024

Vinil: Talna obloga, ki se je prerinila na sam vrh po priljubljenosti

Na trgu je veliko različnih materialov in vrst talnih oblog, med katerimi sta vinil in laminat po priljubljenosti najverjetneje prav na vrhu. Čeprav se morda veliko ljudi sprašuje, zakaj je ravno ta vrsta talnih oblog tako priljubljena med uporabniki, je resnica takšna, da si je vinil ta naziv definitivno tudi zaslužil.

Kaj sploh je vinil? Gre za umetni material, neke vrste plastiko, ki je narejena iz mešanice klorida in etilena. Skupaj torej tvorita PVC, oziroma polivinil klorid, ki predstavlja eno izmed petih različnih slojev vinila. Iz petih slojev so bile sestavljene že starejše talne obloge, ki jih poznamo iz hiš in stanovanj naših babic in dedkov, ampak dandanes velja, da so novejši materiali bistveno močnejši in trpežnejši, saj so sloji tudi debelejši v primerjavi s starejšimi verzijami.

Sodobne vinilne talne obloge torej niso izdelane iz materialov, ki bi lahko škodovali našemu zdravju.

Ravno omenjeni polivinil klorid (PVC) pa je pri marsikaterem uporabniku razlog, da okleva glede izbire vinila, saj se rado pojavlja vprašanje, če gre morda za zdravju škodljiv material glede na to, da je umeten. Poudariti velja, da so starejše različice vinila vsebovala mehčala, tako imenovane ftalate, ki so res predstavljali neke vrste grožnjo našemu zdravju, a novejše različice omenjenih mehčal praviloma več ne vsebujejo.

Sodobne vinilne talne obloge torej niso izdelane iz materialov, ki bi lahko škodovali našemu zdravju. Za njihovo prožnost se dodajajo razna umetna mehčala, ampak ti sodobnejši nadomestki zdravju niso škodljivi. Vse to se seveda kaže tudi v dejstvu, da vinil zadnja leta spada med vedno bolj priljubljene in pogosto uporabljene talne obloge.

Zakaj je vinil prava izbira za vaš dom?

Med vsemi možnostmi, ki se vam ob izbiranju talnih oblog za vaš dom pojavijo pred očmi, je najverjetneje prav vinil ena izmed najboljših možnih izbir. Ena izmed največjih prednosti omenjene talne obloge je njena cena, ki velja za eno izmed ugodnejših opcij. Ne glede na ugodno ceno še zmeraj velja, da je daleč od tega, da bi bil vinil nizke kakovosti, prej obratno.

Ne samo ugodna cena, uporabniku mora biti všeč predvsem izgled talne obloge, ki jo bo izbral za svoj dom. Vinilne talne obloge so na voljo v različnih barvah in vzorcih, ki jih kupec lahko zlahka prilagodi svojim željam in potrebam. Izgled bo zagotovo velik faktor pri izbiri talne obloge, saj se mora ta na nek način ujemati z ostalim pohištvom v vašem domu.

Poleg tega, da je vinil izjemno trajen in trpežen, ga je tudi enostavno vzdrževati

Ena izmed večjih prednosti, zakaj za talno oblogo izbrati ravno vinil, je v tem, da se zlahka polaga oziroma namešča. Pazljivi moramo biti samo na to, da ga polagamo na ravno površino, saj lahko v nasprotnem primeru hitro pokvarimo izgled tal. V vsakem primeru je priporočljivo, da kljub enostavni instalaciji to delo zaupamo strokovnjaku, ki bo svoje delo opravil hitro in učinkovito.

Zraven tega, da je vinil izjemno trajen in trpežen, ga je tudi enostavno vzdrževati. Glede čiščenja je dovolj že redno sesanje, par krat na leto pa je tla dobro umiti tudi z dodatkom namenskega čistila za čiščenje vinila. Par kapljic omenjenega čistila nakapljamo na vlažno krpo, narejeno iz mikrofibre ali drugih podobnih materialov, s pomočjo katere bodo tla dobro in temeljito očiščena.

Kaj pa slabosti?

V primerjavi s prednostmi je slabosti zares malo. Kot slabost bi lahko izpostavili dejstvo, da vinil ni primeren kot zunanja talna obloga, saj ga mraz in predvsem močno poletno sonce v ekstremnih vremenskih razmerah lahko kar hitro deformirata. Če ga uporabimo kot notranjo talno oblogo, je takšen strah povsem odveč, saj v notranjih prostorih vinil ni tako neposredno izpostavljen zunanjim dejavnikom.

Prav tako ni najbolj primeren za talne obloge v večjih prostorih, ki so namenjeni raznim večjim obratom, na primer v večjih halah skladišč ali tovarn. Vinil namreč ni primeren material, ki bi bil sposoben prenašati prekomerne obremenitve. 

Vinil obstaja v različnih barvah in vzorcih, tako da se najde rešitev za vsak okus.

S tem se seznam slabosti uporabe vinila kot talne obloge praktično zaključi. Vinil je vsekakor odlična izbira za talno oblogo, saj velja za izjemno vsestransko oblogo, ki je odporna tako na madeže kot na plesen, je pa tudi vodoodporna. V primeru, da pride do kakšne nezgode in razlitja tekočine, lahko vinilno talno oblogo enostavno obrišemo, tekočine pa na tleh ne bodo pustile praktično nobenih sledi in madežev.

Čeprav pri opremljanju našega doma morda na marsikatero stvar nimamo vpliva, pa to zagotovo ne velja za izbiro talne obloge. Več kot očitno je, da je vinil ena izmed najboljših izbir za novo talno oblogo, saj ni le cenovno ugodna in dostopna, ampak spada med bolj priljubljene tudi kar se tiče lepega in modernega vizualnega izgleda.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels