• C Novo mesto
  • 18:49
  • Ned, 26.05.2024

Vrtna uta po vašem okusu

Vrtna uta je bila  nekoč center družabnega življenja. Bila je je zbirališče družine, prostor, kjer so sprejemali goste, mesto, kjer so si privoščili popoldanski počitek. Bila je tudi prostor, kjer so si svojo ljubezen izpovedovali zaljubljenci. Bila je sestavni del vsakega vrta in lastniki so med seboj kar tekmovali, katera bo lepša in očem bolj privlačna. Čeprav je potem prišlo obdobje, ko vrtnih ut sploh nismo gradili, pa so danes spet vse pogostejši element takšnih in drugačnih vrtov.

Vrtna uta

Klasična vrtna uta izžareva eleganco in toplino, odlično se prilega prav vsakemu okolju. Lahko jo uporabljate kot vrtno hiško, uto za odlaganje orodja, otroško hišico, majhen vikend pred hišo in tako naprej …Prepričani smo, da boste zanjo brez težav našli pravo mesto: postavite jo lahko na odmaknjenem robu vrta, na koncu poti ali prosto na travo.  

Kaj pravzaprav je vrtna uta?

Klasična vrtna uta je pravzaprav neka vrsta hišice, ki ima trdno steho z odprtimi stenami, je pa brez vrat. Tako lahko stene povsem manjkajo ali pa so polovično odprte. Ute so običajno okrogle ali šesterokotne oblike, streho pa imajo pokrito z opečnato kritino, slamo, tegolo, skodlami ali s čim podobnim. Največkrat so zgrajene iz lesa, lahko pa so uporabljeni tudi kovinski elementi.

Vrtna uta stoji na betonski podlagi. V primeru, da se želite izogniti večjim gradbenim delom, lahko nosilne elemente postavite kar na kovinske nosilce, ki so na temelju iz betona. Za lepši videz lahko tla tlakujete z betonskimi tlakovci ali kamnitimi ploščami, uporabite pa lahko tudi lesene tlakovce ali pesek, morda pa celo lubje. Vrtna uta bo izredno lepa, če boste po njenih stebrih in stenah speljali različne vzpenjavke, ki bodo uto prerasle čez in čez. Vrtno uto lahko uporabljate v različne namene. Eden izmed njih je ta, da v njo postavite mizo in stole ter tako uživate v prijetnih dnevih na vrtu.

Vrtna uta – za kakšno se boste odločili?

Strokovnjaki svetujejo, da naj vrtna uta predvsem sledi zasnovi okolice in njeni arhitekturni podobi. Kot vidite, je torej najpomembnejša zasnova, a ravno pri tem ljudje najpogosteje naredijo napako. Tako se odločijo za uto, ki jim je na pogled všeč, a njen videz se ne sklada z okolico. Zato je najbolje, da se načrtovanje ute vključi že v zasnovo hiše, čeprav se boste za njo odločili kasneje.

Vrtna uta

Ko se boste odločali za vrtno uto, se morate odločiti tudi za to, za kaj jo boste uporabljali. Vrtna uta je tako lahko povsem samostojen objekt na vrtu, lahko je pripeta k nadstrešku za avtomobil ali pa je del letne kuhinje. Lahko je postavljena ob zelenjevnem vrtu, v njej pa shranjujete vrtno orodje, kosilnico, morda celo parkirate kolesa. Pri tem ne bo odveč omeniti tudi dejstva, da za gradnjo vrtne ute potrebujete gradbeno dovoljenje, upoštevati morate tudi določila Uredbe o vrstah objektov glede na zahtevnost.

Vrtna uta – si jo želite izdelati sami?

Vrtna uta je objekt, ki so ga včasih izdelovali predvsem obrtniki, dandanes pa si jo marsikdo naredi kar sam. Po material za vrtno hiško se odpravi kar do najbližjega centra s tehničnim blagom. Na tržišču lahko tako najdete zelo pestro ponudbo hišk, vse od preprostih pa do takšnih, ki so videti kot pomanjšane verzije čisto pravih brunaric. Takšne vrtne ute, ki so ponavadi velike od štiri do šest kvadratnih metrov, so kot nalašč za vse ljubiteljske domače mojstre, ki si želijo opravilo postoriti sami.

Kaj vse boste pri gradnji vrtne ute potrebovali, je predvsem odvisno od tega, do katere faze boste sami sestavljali uto. V večini primerov boste potrebovali lesne zveze, vrtalni stroj, ročno žago, žeblje in vijake, okovja za vrata in okna, talne obloge in še in še.

Kaj pa že izdelane vrtne ute in njihova cena?

V prodajnih centrih se cene vrtnih ut med seboj kar precej razlikujejo. Tako lahko za najosnovnejši model v velikosti 120 x 120 centimetrov, ki ima 13 milimetrov debele smrekove lepljence, enokrilna vrata ter položno dvokapno streho, odštejete približno 120 €. Za debelejše stene ter uto z večjimi dimenzijami (na primer 190 x 130 centimetrov), pa boste denarnico olajšali za 400 €. Ostane nam še prava vrtna hiška, ki se lahko pohvali celo s stranskim oknom, dvokrilnimi vrati, nadstreškom ter snegolovom – le-ta nas bo stala že okrog 1000 €.

Že imate vrtno uto? Poskrbite za njeno urejenost!

Vrtna uta

Je vaša vrtna uta prostor, v katerem vlada popolna zmešnjava, saj ste vanjo potisnili prav vse, kar ste hoteli skriti pred očmi? Za konec vam ponujamo še nekaj nasvetov, kako lahko zanemarjeno hiško hitro uredite tako, da boste z njo kar se da zadovoljni.

  1. Svetujemo vam, da popravite dotrajano streho. Če namreč nimate denarja, da bi postavili novo vrtno uto, lahko tudi staro obnovite tako, da bo očem spet všečna. Tako vse dotrajane deske zamenjajte z novimi, če pa zamaka streha, jo zamenjajte. Vse skupaj polepšajte tako, da les na novo prebarvate in vrtna uta bo izgledala kot nova.
  2. Naslednji korak je pospravljanje tal, saj boste s tem pridobili dragocen prostor. Orodje s kavlji pritrdite na stene. Znebite se vse navlake, ki je ne potrebujete več. V primeru, da potrebujete še več prostora, pod stropom obesite deske, na katere lahko spravite takšne in drugačne predmete.
  3. V na novo pridobljen prostor postavite klop in mizo. Tako boste pridobili kotiček za uživanje na vrtu.

Pripravila: Monika M.

Vrtna uta po vašem okusu
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.