• C Novo mesto
 • 21:25
 • Ned, 14.04.2024

Vse o jagodah: Sajenje, shranjevanje in nasveti

Jagode so v toplih in vročih mesecih najbolj priljubljeno sadje, ki si ga radi privoščimo na sladicah ali samo. Čeprav govorimo o jagodah kot točno določeni vrsti, to je vrtna jagoda, obstaja še kar nekaj vrst jagod. Ker je sonce že vroče, so jagode v naših vsakdanih že v polnem pogonu. Za čim lažjo vzgojo jagod v domačem vrtu, smo pripravili vodič po jagodah doma. Vse od njihovih hranilnih lastnosti do nasvetov pri shranjevanju. Pripravili pa smo tudi dve okusna in enostavna recepta iz jagod, ki vam bosta popestrila vsakdan.

Vse o sajenju jagod na domačem vrtu

Jagode po pravilih sadimo od sredine marca dalje oziroma po koncu deževnih nalivov in mrzlih dnevih. Vsekakor nam bo poleti sajenje jagod še kako uspevalo, kjer imamo v mislih predvsem julij, avgust in september, ko je še dovolj toplo. Najbolj priljubljene so seveda večkrat rodne sorte.

Kam saditi jagode? To je vprašanje, ki si ga postavljajo prav vsi. Najbolj klasično mesto sajenja jagod je seveda domači vrt. Lahko pa jagode sadimo tudi v korita, obešanke in, ne boste verjeli, tudi v vreče. Posajene jagode naj bodo na tem mestu približno tri sezone ali vsaj dve. So pa jagode tisti sadež, ki ne zahteva veliko truda in skrbi.

Hitri nasveti za sajenje jagod

Najboljši način je pomoč tistih, ki so jagode že sadili in so s tem seznanjeni. Temu navkljub smo pripravili hitrih deset nasvetov za sajenje jagod, ki vam bodo prišli prav pri tem opravilu.

 • Jagode posadite hitro, da bi jih imeli čim več
 • Posadite jih na sončnem mestu
 • Jagode naj imajo dovolj prostora
 • Jagod ne zalivajte premočno in prepogosto
 • Potrgajte zgodnje cvetove za boljšo rast
 • Pognojite zemljo v kateri rastejo
 • Odstranite tiste, ki rastejo daleč od sredine
 • Posadite pet jagod na osebo v gospodinjstvu (nikoli jih ni preveč)
 • Izberite pravo vrsto
 • Odločite se za sajenje na ločenem mestu od zemlje (stran od plevela ipd.)
Jagode so sadje, ki ne zahteva velike količine skrbi in truda pri svoji rasti

Jagode so sadje, ki ne zahteva velike količine skrbi in truda pri svoji rasti

Katero vrsto jagod naj izberem?

Kot smo že omenili, so najbolj priljubljene jagode tiste, ki so večkrat rodne – rodijo od pomladi do jeseni. To nikakor ne pomeni, da so enkrat rodne jagode slabe, saj prinašajo visoko kvalitetne plodove. Vsak, ki si želi saditi jagode, lahko informacije najde pri sadjarjih in prodajalcih sadik.

Kaj točno je jagoda?

»Nizka rastlina z belimi cveti in rdečimi aromatičnimi sadovi; sad te rastline,« je opis, ki nam ga ponudi tudi slovar slovenskega knjižnega jeziku na prvem mestu. Jagode spadajo v rod Fragaria, najbolj znani vrsti pa sta vrtna jagoda in gozdna jagoda. Na svetu je več kot dvajset različnih vrst, med katerimi je že tudi nekaj hibridov. Samo ime roda jagod (Fragaria) prihaja iz latinske besede fragro, kar pomeni aroma sadeža.

Jagoda spada med jagodičevje, ki je prav tako priljubljeno v poletnih oziroma toplejših mesecih

Jagoda spada med jagodičevje, ki je prav tako priljubljeno v poletnih oziroma toplejših mesecih

Hranilna vrednost jagod

Jagode so sestavljene iz kar devetih desetin vode (90 % vode), ki predstavlja tudi večino teže. Po pravilih so jagode sladke, saj približno pet odstotkov jagod predstavljajo ogljikovi hidrati (fruktoza, glukoza). V njih najdemo tudi prehranske vlaknine in vitamin C. Čeprav nimajo na voljo velikega števila vitaminov in mineralov, so odličen vir antioksidantov.

V spodnjem seznamu si lahko preberete kolikšna je okvirna hranilna vrednost sto gramov jagod.

Energijska vrednost (kcal/kj) – 33/136

Skupaj maščob – 0,3 g

Nasičene maščobe – 0

Ogljikovi hidrati – 7,7 g

Sladkorji – 4,9 g

Beljakovine – 0,7 g

Vlaknine – 2 g

Vitamin C – 19 mg

Folat – 43 µg

Mangan – 0,4 mg

Kako shranjevati jagode?

Shranjevanje jagod je enostavno in preprosto, saj so jagode zelo »samostojni« sadeži. Shranjujemo jih lahko v v raznoraznih oblikah – džemi, marmelade, kompoti, sladoled. Cele plode lahko tudi zamrznemo (hitrejši postopek) ali tudi liofiliziramo (daljši postopek).

Shranjevanje in pripravljanje jagod sta opravili, ki hodita z roko v roki

Shranjevanje in pripravljanje jagod sta opravili, ki hodita z roko v roki

Recepti za jagode

Spodaj smo pripravili dva enostavna recepta iz jagod, ki vam bosta popestrila poletne in zimske dneve. Vsekakor pa se da iz jagod pripraviti vse od omak do sladic in pijač. Jagode so vsestransko živilo, ki ga je vredno izkoriščati, ko je na voljo. Okusne in zdrave – to so jagode.

Jagodni mousse

Za pripravo jagodnega moussa boste potrebovali:

350 gramov jagod

100 gramov sladkorja

250 gramov smetane za stepanje

Nekaj jagod za dekoracijo

Postopek priprave jagodnega moussa:

Količino jagod očistimo, operemo in narežemo na manjše koščke. V mešalec vstavimo narezane jagode in sladkor (lahko ga je tudi manj) ter zmeljemo v rahel pire. Polovico pustimo v mešalcu, drugo polovico pa prihranimo na strani. V ločeni posodi pripravimo smetano, ki naj bo hladna in jo stepemo. V mešalec s polovico mešanice vstavimo smetano in rahlo premešamo. Tisto polovico mešanih jagod, ki smo jo prihranili, razdelimo v kozarčke oziroma posodice, kjer bo jagodni mousse pstrežen. Jagode za dekoracijo očistimo in narežemo na polovico ter z njimi okrasimo steno kozarčka oziroma skledice, da bo prerezan ravni del na zunanji strani (do pravega videza pride v steklenih kozarčkih). Zdaj dodamo še tisto polovico, ki jo zmešali s smetano. Čez noč ali za nekaj ur postavimo v hladilnik in postrežemo hladno.

Jagodna marmelada

Za pripravo jagodne marmelade boste potrebovali:

1500 gramov jagodnega

500 gramov želirnega sladkorja 3:1

Limonin sok

Postopek priprave jagodne marmelade:

Četudi se včasih ne zdi tako, je priprava marmelade precej enostaven postopek. Količino sestavin lahko poljubno prilagajate, saj imajo nekateri veliko večjo potrebo po jagodni marmeladi kot drugi. Tako, lotimo se priprave marmelade iz jagod. Vse jagode očistimo in operemo. Narežemo jih v posodo in jih pustimo v koščkih, če bi delali jagodni džem, ali pa jih pretlačimo za pripravo gladke marmelade. To lahko storimo s tlačilko ali paličnim mešalnikom. Zdaj dodamo še sok ene limone in želirni sladkor ter dobro premešamo, da se sestavine porazdelijo. Posodo postavimo na ogenj oziroma štedilnik in kuhamo do vretja. Po vretju kuhamo še deset minut in če ima marmelada za vas pravo konsistenco, jo lahko prenesete v kozarčke.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com