• C Novo mesto
  • 07:40
  • Čet, 28.09.2023

Zakaj se plastična posoda ne posuši v pomivalnem stroju?

Ste že kdaj odprli pomivalni stroj, ko je zaključil svoj cikel pomivanja, in presenečeni ugotovili, da je plastična posoda še vedno mokra, kljub temu, da so se krožniki, kozarci in pribor že posušili? Čeprav je to zelo nadležen pojav, je hkrati žal tudi povsem normalen. Razlog, da morate ročno sušiti svoje plastične posode, potem, ko so se pomile v stroju, se skriva v znanosti, natančneje v kemiji. Matt Mersch, direktor inženiringa za pomivalne stroje pri GE Appliances, je za Southern Living pojasnil, da je sušenje plastike že dolgoletna težava potrošnikov, s katero se spopadajo.

Zakaj se plastika ne suši?

Po Merschevih besedah ​​pomivalni stroji skrbijo za sušenje tako, da zagotavljajo toploto in zračni tok na površino posode, da izhlapi vlaga, ki se drži posode. Čeprav ta način dobro deluje na keramiki, steklu in kovini, pa ima plastika drugačno toplotno kapaciteto, kar pomeni, da absorbira toploto z drugačno hitrostjo. »Plastika ima nizko toplotno maso, zato zadrži manj toplote, ki jo pomivalni stroj dovaja posodi,« razlaga Mersch. To pomeni, da je manj verjetno, da bo voda izhlapela na plastiki. Poleg tega, da zadržuje manj toplote, ima plastika tudi površinsko energijo, ki omogoča večjim kapljicam vode, da se bolje oprimejo površine posode. Skratka, plastične posode in voda so trd oreh tudi za proizvajalce pomivalnih strojev.

Nasveti za pomoč pri sušenju plastike

Nekatera podjetja, ki se ukvarjajo s proizvajanjem pomivalnih strojev, so že zasnovala nove tehnologije, ki so osredotočene na sušenje plastične posode v pomivalnem stroju. Če vam je samodejno sušenje plastike v stroju zelo pomembno, je torej pred nakupom priporočljivo, da se posvetujete, kateri pomivalni stroji to zagotavljajo in kako tehnologija deluje. Poleg tega pa ima tudi Mersch nekaj nasvetov, kako spodbuditi sušenje plastične posode v stroju.

Plastično posodo v stroj vedno pospravite pod takšnim kotom, da bo onemogočeno morebitno nabiranje in zajemanje vode. Če do sedaj niste uporabljali sredstva za izpiranje v pomivalnem stroju, priporoča tudi uporabo le-tega, saj naj bi pripomoglo k preprečevanju nabiranja vode na površinah posode. Vsekakor pa je zelo pomembno, da pomivalni stroj po zaključenem ciklu vedno odprete (nekateri stroji omogočajo celo funkcijo samodejnega odpiranja), saj se bo posoda tako lažje dokončno posušila, tudi tista plastična. Preden posodo zložite iz stroja v omare oziroma na police, pa nujno poskrbite, da je zares suha, saj lahko sicer spodbudite razrast bakterij ali uničevanje materiala.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

qlandia krsko