• C Novo mesto
  • 09:25
  • Sre, 29.11.2023

Zaradi tega ne bi smeli nikoli ponovno uporabiti škatle za jajca

qlandia krško

Marsikdo škatlo za jajca po tem, ko jajca porabi, rad shrani, saj se zdi metanje stran potratno in nepraktično. Še posebej je to priljubljeno med tistimi, ki jajc ne kupujejo v trgovini, ampak se odločijo za domača jajca pri kmetu. Tja se odpravijo s svojo škatlo za jajca, ki jo ponovno napolnijo in uporabijo. V resnici pa je lahko takšno početje izjemno nevarno in to je razlog, zakaj.

Jajca prenašajo s seboj ogromno bakterij, tako v notranjosti kot tudi na lupini 

Verjetno veste, da lahko jajca vsebujejo škodljive bakterije, zato je priporočljivo, da jih nikdar ne uživate povsem surovih, ampak jih pred tem vsaj malo toplotno obdelate. Bakterije pa niso prisotne le v beljaku in rumenjaku, ampak tudi na jajčni lupini. Če več časa uporabljate isto škatlo za jajca, se tam nabira vse več bakterij, ki se lahko prenesejo na delovno površino v vaši kuhinji ali v hladnilnik, kjer jajca shranjujete. Prav tako morate paziti, da po tem, ko jajce ubijete, nikoli ne postavite lupin nazaj v škatlo za jajca, četudi začasno. Tako namreč še dodatno povečate možnost za prenos bakterij in omogočite, da postane škatla za jajca pravo gojišče bakterij.

Lahko si omislite tudi plastično škatlo za jajca, ki jo je možno temeljito očistiti.

Če torej ne želite tvegati za nobeno okužbo, vam svetujemo, da redno zamenjate škatlo za jajca, skrbno ločujete jajčne lupine, vedno toplotno obdelate jajce, preden ga zaužijete, in poskrbite za redno čiščenje pulta ter hladilnika. Škatle za jajca so pogosto izdelane iz kartone, ki ga je možno zlahka reciklirati, zato s tem, da jih pogosto menjate, ne škodujete okolju v takšni meri, kot ste morda mislili.

Kako lahko porabite jajčne lupine?

Namesto, da vam jajčne lupine propadajo v smeteh in se na njih istočasno razmnožujejo bakterije, jih raje pametno in premišljeno uporabite. Tako kot beljak in rumenjak ima tudi jajčna lupina ogromno koristnih hranil, ki pa jih žal ne moremo zaužiti. Lahko pa pripomorejo k vzdrževanju vašega vrta, če ga slučajno imate. Zaradi hranilnih snovi so lahko jajčne lupine odlično gnojilo za rastline. Lupine lahko skuhate v vroči vodi in z vodo potem zalijete vrt, lahko pa jih tudi zdrobite in potresete po vrtu. Jajčne lupine so bogat vir kalcijevega karbonata, ki spodbuja rast rastlin in podaljšuje njihovo življenjsko dobo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels