• C Novo mesto
  • 02:57
  • Pet, 02.06.2023

Zato ima vaša posoda po pomivanju v pomivalnem stroju neprijeten vonj

Če ste dolgoletni uporabnik pomivalnega stroja, se je zagotovo zgodilo tudi vam. Kozarci, krožniki, pribor, sklede in posode imajo neprijeten vonj takoj, ko jih zložite iz pomivalnega stroja – veliko ljudi ta vonj opiše kot vonj po mokrem psu. Sprašujete se, kako je to možno, ko pa posoda izgleda povsem čista. Po možnosti neprijeten vonj uhaja tudi iz samega pomivalnega stroja. Kaj pa sedaj? Kaj je vzrok za neprijeten vonj posode?

Vzrok za neprijeten vonj posode po pomivanju pogosto tiči v pomivalnem stroju

 Skozi čas se drobni koščki hrane naložijo v filter in začnejo oddajati neprijeten vonj. Ne boste jih videli, če na hitro pogledate v stroj, zagotovo pa boste zaznali neprijeten vonj. Posoda lahko izgleda povsem čista, vendar v resnici ni čist vaš pomivalni stroj. Zato je tako zelo pomembno, da mu privoščite redno čiščenje in vzdrževanje – tako se boste znebili oziroma preprečili neprijeten vonj, pa tudi podaljšali življenjsko dobo samega stroja. Kako očistiti pomivalni stroj?

Najprej izpraznite stroj in poskrbite, da v njem ni posode 

Da lahko pomivalni stroj temeljito očistite, mora biti povsem prazen.

Očistite filter

Najbolj pomembno je, da znate očistiti filter. Odstranite ga iz pomivalnega stroja in ga očistite s grobo gobico, milom in vročo vodo. Navodila, kako iz stroja odstraniti filter, se razlikujejo od modela do modela, zato je najbolje, da preverite v priloženih navodilih vašega pomivalnega stroja. Bodite previdni, da filter pravilno odstranite in namestite nazaj, da kasneje ne boste imeli težav.

Očistite celoten stroj

Če ima vaš stroj še vedno neprijeten vonj tudi po tem, ko ste že očistili filter, je čas, da poskrbite še za celostno čiščenje. Zmešajte sodo bikarbono, čistilo za stroj oziroma posodo in vodo ter uporabite mešanico za čiščenje notranjosti stroja. Očistite vse stene, police in kote. Potem prižgite stroj na najvišjo možno temperaturo in na tak način sperite čistila.

Poskrbite za preventivo

Najlažje se boste v prihodnje izognili takšnim neprijetnim situacijam, če boste poskrbeli za preventivo. Vedno, ko zlagate v stroj umazano posodo, le-to najprej sperite z vodo. Ne dovolite, da koščki hrane zaidejo v pomivalni stroj, saj se boste tako izognili mašenju in neprijetnemu vonju.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash