• C Novo mesto
  • 07:54
  • Tor, 15.06.2021

Te zelene lončnice bodo popestrile vaš dom

Ste se kdaj vprašali, zakaj imamo v stanovanju tako radi zelene rastline? Te niso le lep okras in popestritev doma ali pisarne, znanstveniki so tudi dokazali, da pogled nanje pomirja in (predvsem pozimi) veča optimizem. Poleg tega zelene lončnice čistijo zrak, nekatere sobne rastline pa tudi zmanjšujejo negativno sevanje in celo lovijo žuželke. Veliko koristi torej prinašajo, zato nič čudnega, da so naše stalne spremljevalke in da se nekateri z njimi celo pogovarjajo. In kako izbrati pravo lončnico za svoj dom? Preudariti je treba kar nekaj stvari: kako svetel je prostor, v katerega jo boste postavili, kako zahtevno je njeno vzdrževanje, kako vestni ste pri zalivanju, kako velike rastline si želite, imate raje drevesa ali plezalke … Pripravili smo vam nabor nekaj najbolj znanih in priljubljenih domačih zelenih lončnic, da vam olajšamo odločitev.

ZMAJEVKA
Ena od najbolj priljubljenih sobnih rastlin pri nas, tudi zato ker jih je več vrst, razlikujejo pa se predvsem po obarvanosti listov. Male palmice s suličastimi listi, ki prihajajo iz subtropskega podnebja (v naravi zrastejo v mogočna drevesa) nas spomnijo na tropske dežele in zraven še odlično čistijo zrak. Zmajevke so idealna rastlina za temnejše prostore s suhim zrakom, rade imajo ne previsoke ne prenizke temperature. Ta rastlina se zaliva enkrat tedensko in je zelo trpežna, občutljiva je edino na preobilno zalivanje in zastajanje vode, takrat ji hitro začno odpadati listi in lahko zgnije.

 

GUMOVEC
Fikus z mesnatimi, temno zelenimi listi, iz katerega so nekoč pridobivali kavčuk (če ga ranite, iz njega priteče bel mleček), je odlična izbira za sobno rastlino, ker zrak očisti strupov. Dobro se bo počutil pri višjih temperaturah in v svetlih prostorih ter prenese celo direktno sonce, a najbolj uspeva v polsenčni legi. Potrebuje veliko vode, poleti ga moramo zalivati praktično enkrat na dan, pozimi pa na nekaj dni. Da bodo listi še posebej sijoči, je priporočljivo, da jih občasno obrišemo s krpo, namočeno v mleku ali pivu.

 

POPROVKASTA PILEJA
Izvira iz kitajske, zato jo imenujejo tudi kar kitajski dolar – ima namreč zanimive okrogle liste. Kar se tiče skrbi zanjo, je zelo nezahtevna rastlina, primerna tudi za začetnike, zaliva se jo enkrat ali dvakrat na teden, hvaležna pa bo tudi za občasne prhe. Da ostaja kompaktna in bogata ter se široko razraste, ji moramo redno ščipati vršičke (te pa lahko nato podtaknemo v nov lonček z zemljo, saj je njeno razmnoževanje zelo enostavno). Najraje ima svetle prostore, a ne postavljajte je na neposredno sonce, ker jo bo to ožgalo. Uspeva v zmernih ali celo nižjih temperaturah (če jo boste za nekaj časa postavili v prostor z nižjimi temperaturami, vas morda preseneti z majcenimi belimi cvetovi).

 

MONSTERA
Večna klasika z velikimi razrezanimi listi in zračnimi koreninami izhaja iz tropskih gozdov Srednje in Južne Amerike. Priljubljena je tudi zato, ker je za vzgojo precej nezahtevna: rada ima svetle prostore (bo pa čisto dobro uspevala tudi v polsenčnih), in toploto – a pazite, da je ne postavite preblizu radiatorja, to ji nikakor ne bo po godu. Poleti jo je treba zalivati dvakrat na teden, pozimi pa le enkrat tedensko, priporočeno je, da jo občasno pognojite, če želite, da bo čim lepša in čim večja, pa vam svetujemo, da jo letno presadite v večji lonec z več zemlje. Če jo imate dovolj dolgo in zanjo lepo skrbite, lahko celo zacveti z zelo zanimivimi, belimi, škrnicljem podobnimi cvetovi (iz njih pa se razvije stožčast plod, ki je celo užiten).

 

DREVESASTA ŠEFLERA
To je pravzaprav zimzelen grm s pokončno, razvejano krošnjo, ki lahko kar pošteno zraste v višino (če si želite čim višje rastline, to lahko dosežete z vsakoletnim presajanjem). Ima čudovite razvejane liste, zato ji pravijo tudi dežnik ali medvedova šapa. Odlično čisti zrak. Rada ima polsenčne svetle prostore in zmerne ali višje temperature – zelo je občutljiva na mraz. Potrebuje veliko vode, zalivamo jo dvakrat ali trikrat na teden in jo pogosto pršimo.

 

SOBNA PRAPROT
Če želite v svojem doku košček gozda, je za to kot naročena praprot v lončku. Obstaja ogromno vrst praproti, ki izhajajo iz vsega sveta in so različnih višin in oblik. Praprot ima rada svetlobo, čeprav bo čisto solidno uspevala tudi v precej temačnih prostorih, in ne previsoko temperaturo (najbolj optimalna je nekje med 15 in 24 stopinj Celzija), zalivati jo moramo enkrat do dvakrat na teden, vsaj enkrat na mesec je priporočljivo, da ji z vodo popršimo liste ali jo stuširamo. Je precej nezahtevna, kar se nege tiče, pazite predvsem to, da v njeni posodi ne stoji voda (da je torej ne zalijete preveč in jo utopite).

 

MESOJEDKE
Mesojedih rastlina, ki jih lahko imamo doma, je več vrst, najbolj pogosti sta vrčnica in muholovka. Vrčnica se hrani z žuželkami, ki jih ulovi v svoje liste (videti so sicer bolj kot cvet), ki so spremenjeni v vrčke s pokrovčki, v njih je tekočina s prebavnimi encimi, ki z vonjem privablja žuželke. Muholovka pa ima zanimive dvojne liste s kaveljčki, ki se eksplozivno zaprejo, ko v sredino prileti muha (to pa privabi rožnata barva sredine lista in nektarjem). Te rastline so sicer zahtevne lončnice, a so tako zanimive, da se je vredno potruditi. Rastejo v mešanici šote in kremenčevega peska ali gline, ki mora biti ves čas vlažna, saj so to močvirske rastline. Zalivamo jih z mehko vodo, nikakor jih ne smemo gnojiti. Rade imajo svetle prostore in visoke temperature.

 

KALATEJA
Kalateja ima mnogo imen, med njimi tudi pav, zebra rastlina ter krona Inkov. Vsa ta poimenovanja zaradi njene lepote, saj so njeni listi na spodnji strani obarvani vijolično ali temnordeče, na zgornji strani pa imajo živahne vzorce. Nekatere vrste kalateje lahko tudi cvetijo. Ker izhaja iz tropov, ima raje višje temperature, večjo vlažnost in veliko svetlobe, ne pa tudi direktno sonce. Je precej občutljiva glede vode, najbolje bo, da jo zalivate kar z destilirano vodo ali deževnico, in to večkrat na teden, tako da je zemlja stalno vlažna, potrebno jo je tudi občasno popršiti po listih.

NaDlani.si; Foto: Pixabay, Unsplash