• C Novo mesto
  • 00:37
  • Sob, 18.05.2024

Živilski izdelki, ki jih ne smete kupiti tik pred iztekom roka uporabe

Razprodaje in znižani izdelki večino ljudi spravijo v dobro voljo, saj nam lahko pomagajo do kakovostnega izdelka po ugodnejši ceni. Pa vendar je pomembno, da ste pri izdelkih v akcijah zelo pozorni, saj so ponavadi znižani ravno zato, ker imajo neko napako oziroma se bližajo izteku roka uporabe. Še posebej previdni morate biti pri živilskih izdelkih, saj vam lahko znižana živila povzročijo precej neprijetnosti. Katerim živilskim izdelkom se je bolje izogniti pred iztekom roka uporabe in jih raje kupiti v redni ceni?

Sadje in zelenjava, na kateri so vidne poškodbe

Ko prodajalci v trgovinah ugotovijo, da sadje in zelenjava niso več najbolj sveži, se ponavadi pravočasno odločijo za določeno akcijo. Če se odločite kupiti sadje ali zelenjavo po akcijski ceni, bodite zelo pozorni na njihov izgled. Izdelki, na katerih so vidne poškodbe, ne pridejo v poštev. To namreč pomeni, da hitreje oksidirajo, izgubijo hranilne snovi in začnejo gniti. Morda že v času, ko se boste odpravili domov.

Pločevinke, ki so poškodovane

Podobno velja za konzervirano hrano v pločevinkah. Če so pločevinke poškodovane, bo izdelek zelo verjetno znižan in privlačen za nakup, vendar je spet pomembno, da ste previdni. Pri poškodbah embalaže je možno, da bakterije vdrejo v notranjost in uničijo hrano, ne da bi se vi tega sploh zavedali.

Vnaprej narezana in pripravljena hrana

Narezano sadje, predpripravljene solate, tortilje, sendviči, celo kosila … Tem predpripravljenim obrokom se raje izogibajte, če so tik pred iztekom roka trajanja, saj nikoli ne veste, kako sveža so v resnici. V tem primeru se je bolje izogniti tveganju za okužbo in si privoščiti svež obrok po polni ceni – zdravje vam bo zagotovo hvaležno.

Večje količine začimb

Čeprav se zdi, da so začimbe suhe in se zaradi tega težje pokvarijo, to sploh ne drži. Večina začimb se počasi pokvari v šestih mesecih po odprtju embalaže, zato je pomembno, da ne kupujete večjih količin začimb, če jih ne boste uspeli porabiti v najkasneje enem letu, četudi se zdi cena privlačna – sploh pa ne, če so že v trgovini blizu izteka roka.

Večje količine živil, za katera nimate pogojev, da bi jih ustrezno shranili

V trgovinah lahko pogosto kupite večje količine izdelkov po bolj ugodni ceni. Vendar morate biti pozorni na rok uporabe, da boste ta živila do takrat zares porabili. Druga stvar, na katero morate biti pozorni, pa je, da imate primerne pogoje za shranjevanje večjih količin živil, če se odločite za nakup. Sveža živila, kot so na primer krompir ali jajca, potrebujejo hladen in temen prostor, enako velja za večje količine olja, kisa, mleka in podobnih živil. Če primernih pogojev za shranjevanje doma nimate, jih raje kupujte sproti in v manjših količinah

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels