• C Novo mesto
  • 00:25
  • Sre, 28.02.2024

Zunanja prenova hiše: kje začeti?

Zunanja prenova hiše je celovit proces, ki lahko tako pomladi in spremeni vašo hišo, da jo bodo še vaši bližnji komaj prepoznali. Vendar, kje sploh začeti? Kateri elementi so ključni? Katere dejavnike je treba upoštevati? Kako loviti ravnotežje med ceno in kakovostjo?

Zunanja prenova hiše je celovit poseg v več korakih, za katerega potrebujete dobro načrtovanje. Še preden se odpravite na posvet s strokovnjakom, je pomembno, da že sami premislite, katere dele hiše je zob časa že najbolj načel, kaj bi radi spremenili in kaj bi radi dodali. Pri oblikovanju načrta za prenovo kombinirajte svoje želje s praktičnimi rešitvami. Neurejena okolica, preoblica nepotrebnih in neuporabnih elementov ali pa okrušena fasada nam lahko uničujejo razpoloženje na dnevni ravni, in splača se vložiti v nekatere spremembe, pa naj bodo še tako majhne.

Zunanja prenova hiše pomeni urejeno fasado

Če je koža največji organ človeškega telesa, lahko rečemo nekaj podobnega o odnosu med hišo in fasado. Premislite, ali si želite z novim pleskanjem obnoviti staro fasado z odtenkom, ki ste ga že navajeni, ali bi morda radi popestrili svoje domovanje z drugačno barvo. Barva se mora prav tako skladati tudi z barvo poklnic.

Razmislite o barvni shemi – ali še vedno deluje za vas? Si morda želite nekaj novega, nekaj, kar bo vašemu domu vdihnilo nove energijo? Izogibajte se hladnim barvam in raje izbirajte med svetlimi, nevtralnimi in kremnimi odtenki, ki jih lahko poudarite z lesenimi dodatki.

Ureditev okolice hiše predstavlja pomemben korak pri prenovi.

Polknice ter zunanje in notranje okenske police kažejo, kako dobro je v resnici ohranjena vaša hiša. Ko pride do notranjih lesenih polic, lahko včasih samo obnovite barvo, v določenih primerih pa jih je bolje v celoti zamenjati.

Ureditev okolice hiše je ključnega pomena

Okolica vaše hiše je prav tako pomembna kot fasada – to je tisti del vaše hiše, ki ga vsi vidijo že od daleč, in če je vrt urejen, bo tudi vaša hiša videti bolj negovana. Razmislite, ali je v vašem vrtu vse tako, kot si želite. Ali imate na travniku staro lopo, ki se že podira, klopco, ki ji je ena noga že odpadla? V kakšnem stanju je ograja? Ali ji manjkajo letvice? Ali jo je treba prebarvati? Bi se raje odločili za živo mejo, ki ponuja več zasebnosti, poleg tega pa je tudi bolj ekološka? V kakšnem stanju so stopnice in pločnik okrog hiše? Kaj pa terasa? V kakšnem stanju so ploščice? Ali jih je treba zamenjati?

To je tudi odličen trenutek, da razmislite o tem, kako bi lahko postali bolj samooskrbni. Tudi če imate na voljo le malo zemlje, jo lahko izkoristite za svoj lastni zeliščni vrtiček, na katerem lahko posadite sadike peteršilja, bazilike, rožmarina, … Tako boste imeli vsak dan na voljo sveža zelišča za svojo kuho, pa še okrog vaše hiše bo ves čas prijetno dišalo. Obstaja mnogo zelišč, ki ne potrebujejo nobene nege, samo pravilno dozo sonca in redno zalivanje, pa bodo uspevala brez posebnega truda. Če imate na voljo večji vrtiček, se po drugi strani splača posaditi tudi malo zelenjave, in si prihraniti nenehno nakupovanje. Urejanje vrtička lahko spremenite v družinsko dejavnost z otroki, ki bodo uživali v tem, da se lahko malce umažejo, navdušeni pa bodo tudi nad vidnimi rezultati.

Zunanja prenova hiše ponuja priložnost, da ustvarite svoj lasten zeliščni vrtiček.

Dober vrt ni popoln vrt. Marsikdo se ustraši ideje o začetku zeliščnega in zelenjavnega vrta, ker ima občutek, da nima dovolj časa, da bi zanj skrbel tako, kot je treba. Resnica je, da vedno najdemo kakšno dodatno minuto za vse stvari, ki nam dovolj pomenijo. Začnite zelo na drobno, in posadite že pripravljene sadike. Nato jih morate samo vsak dan skrbno zalivati in opazovati, kako uspevajo. Zelo hitro boste opazili, kako zabavno je pravzaprav vrtičkarstvo, in takrat je pravi trenutek, da začnete širiti svoj repertoar zelišč in zelenjave.

Nadstrešnica za vroče poletne dni

Poletje je že tukaj, in čas je, da poskrbite za svoj vrt – v poletnih večerih ni lepšega kot sedeti na klopci s sladoledom in poskušati čričke. Če imate dovolj prostora in radi preživljate čas na prostem, je to idealen trenutek, da razmislite o ureditvi svoje nadstrešnice, ki vam bo ponujala senčnato zavetje na prostem v vročih dnevih. Nadstrešnica je idealna za poletna večerna druženja, in predstavlja odlično ravnotežje med pokritim in odprtim prostorom. Vanjo lahko poleti postavite mizo in stole, in jeste svoje obroke na prostem. Lahko se spremeni v jedilnico na svežem zraku, v njej lahko uredite letno kuhinjo ali pa senčnico za avto.

Letna kuhinja za kuhanje na svežem zraku

Letna kuhinja je odlična ideja za ureditev okolice hiše.

Nadstrešnica se odlično sklada tudi z drugo popularno idejo, ko pride do popestritve vrta – letno kuhinjo. Če imate prostor in možnost za vgradnjo letne kuhinje, se vsekakor splača premisliti tudi o tej opciji. Omogoča vam kuhanje na prostem, na svežem zraku, brez da bi se vam bilo treba nenehno ubadati s slabo osvetljavo, pomanjkanjem prostora in nenehnim brenčanjem nape. Letna kuhinja ima lahko precej romantičen in rustikalen videz – razmislite o uporabi kamnitih in lesenih dodatkov ter visečih loncev z začimbami.

Kako načrtovati?

Bodite kreativni, vendar praktični. Pomembno je, da imate osnovno vizijo, in veste, kaj vam je všeč. Bodite informirani o cenah in materialih, preden se lotite kakršnega koli praktičnega načrta.

Razmišljajte trajnostno – včasih je bolje porabiti malce več denarja za strukturo, za katero veste, da bo zdržala dlje časa. Vzemite si čas za načrtovanje in izvedbo projekta, in bodite odprti tudi za spremembe in nove ideje. Pomembno je, da imamo jasno osnovno vizijo, ki jo nato dograjujemo v skladu z dejanskimi možnostmi.

Zunanja prenova hiše zahteva nekaj rezerve na proračunu

Finance so ključen del projekta, in nujno je, da najdete najboljše ravnotežje med ceno in kakovostjo. Bolje je odšteti nekaj evrov več za materiale, ki bodo zdržali dlje časa in različne vremenske okoliščine. Ne pozabite dati nekaj denarja tudi na stran – nikoli ne veste, kje se bo pojavil kakšen nepričakovan izdatek, zato ne načrtujte do evra natančno.

Zunanja prenova hiše je celovit projekt, in pomembno je, da so vsi člani družine zadovoljni s spremembami in novim videzom. Vzemite si čas in zberite tudi ideje otrok – povejte jim, kaj načrtujete, in jih vprašajte za mnenje. Počutili se bodo udeleženi in vključeni v proces odločanja, kar jih bo navdušilo in hkrati povečalo možnosti, da bodo z veseljem uporabljali nove pridobitve. Zgoraj omenjeni vrtiček je npr. odlična ideja, pri kateri lahko sodeluje cela družina, otrokom pa bo pomagala tudi pri pridobitvi veščin, ki jih bodo spremljale celo življenje.

Veliko sreče!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash