• -0.86C Novo mesto
  • 08:20
  • Sre, 25.11.2020

Čas je za novi zunanji izgled vašega doma

Koliko časa že bivate v svojem domu? Ali imate občutek, da ga poznate že od vrha do tal? Kdaj ste nazadnje naredili veliko obnovo? Marec se je že začel, z njim pa prihajajo tudi nižje temperature in prav mogoče je, da vas bo zgrabila želja po t. i. “spomladanskem čiščenju“; pa vendar, to nima smisla, če so osnovni elementi hiše v slabem stanju. Kaj to pomeni? Berite dalje …

Priložnost za prenovo

Spomladansko čiščenje lahko vzamete kot priložnost za celovito prenovo svojega doma; znebite se starih predmetov, ki ne služijo več svojemu namenu, odkrušene barve in plesni v kabini tuša. Zato, da se boste v svojem domu prijetno počutili, morate delati na njem celovito: še tako prekrasen interior vam ne bo pomagal, da bi se v svojem domu počutili prijetno, če imajo okna stare in razpokane okenske okvirje in če je fasada okrušena. Najprej preverite vse elemente svojega doma. Ali na njem opažate stvari, ki vas spravljajo v neprijetno zadrego pred družinskimi člani, kadar pridejo na obisk? Preden se lotite svojega spomladanskega čiščenja, najprej obnovite vse elemente, ki so v slabem stanju.

Novi zunanji izgled vašega doma bo doprinesel k vašemu splošnemu počutju

V današnjem svetu obstaja veliko stvari, ki jih le težko nadzorujemo; svet je postal kaotičen in nepredvidljiv, in danes se vsak izmed nas spopada z notranjimi in zunanjimi pritiski. Ne pustite, da vas stres zasuje, in vzemite kontrolo v svoje roke. Dom je tisto področje, ki odseva vaše duševno stanje. Čisto in urejeno domovanje, v katerem vse deluje tako, kot je treba, vam bo pomagalo, da se boste bolje počutili in da boste bolj organizirani in učinkoviti pri opravljanju svojih vsakodnevnih obveznosti. Presenečeni boste, v kako novi luči boste ugledali svoj dom po le nekaj preprostih popravkih. Včasih je en sam element kriv za splošen neurejen videz in neprijeten občutek zastarelosti, ki vas prevzame, ko stopite v določeno hišo; morda gre za staro okensko polico, načeto barvo na balkonski ograji ali pa neurejen vrt. Splača se biti pozoren na takšne malenkosti, ki lahko res spremenijo celoten vtis o posameznem domovanju.

Katere elemente se splača preveriti najprej?

Obstaja nekaj ključnih elementov, glede na katere lahko nemudoma določimo, v kakšnem stanju je hiša. Če so ti elementi v dobrem in vzdrževanem stanju, ima vaš dom dobre možnosti, da bo videti urejen in negovan že od daleč.

Fasada

Razmišljajte o fasadi kot o koži vaše hiše: če je polna nepravilnosti, bo to negativno vplivalo na celotni videz, ne glede na to, koliko dela in energije ste vložili v druge dele. Sveže prepleskana fasada bo vaši hiši vdihnila novo energijo in življenje.

Okna

Okna so ključni del vašega doma. Nujno je, da pri izbiri oken razmislite predvsem o zvočni in toplotni izolaciji; če živite v okolišu, kjer vas pogosto motijo glasovi iz okolice, je to morda pravi trenutek, da v zvezi s tem kaj ukrenete.

Streha

Streha je eden izmed najbolj pomembnih elementov vsake hiše, in ključnega pomena je, da ne pozabite nanjo, ko preverjate stanje vašega doma in se odločate, kateri elememti morajo biti obnovljeni ali zamenjani. Če vaša streha potrebuje obnovo, je veliko bolje, da popravite stanje, preden se to izjemno poslabša.

Okolica hiše

Okolica hiše ni samo vrt, ampak še marsikaj drugega: lopa ali vrtna uta, garaža, trava. Preverite, v kakšnem stanju so vsi ti elementi in ali nekateri potrebujejo zamenjavo ali pleskanje. Barvanje nima samo estetskega namena, ampak bo tudi zaščitilo material pred propadanjem in mu vdihnilo novo, podaljšano življenje. Presenečeni boste, kako drugačna je lahko stara vrtna klop, če jo prepleskate, zato se res splača ven potegniti čopiče.

Preden se lotite barvanja, preverite, da uporabljate pravilno barvo: ni vsaka barva primerna za vse. Če niste založeni z vsemi potrebnimi materiali, se boste morda morali odpraviti po nakupih. Barva za les ni primerna za druge materiale, prav tako kot z barvo za fasado ne morete pleskati po dnevni sobi.

Ograja

Ograja je prva stvar, ki jo ljudje opazijo, ko se bližajo vašemu vrtu. V kakšnem stanju je vaša ograja? Ali manjkajo posamezne letvice? Ali je čas, da jo ponovno prebarvate, morda spremenite barvo, ki bo poživila vaš vrt?

Morda je čas tudi, da zamenjate vrsto ograje. Če je vaša stara ograja v slabem stanju, je to lahko priložnost, da zamenjate material: npr. mrežo z živo mejo, ipd.

Vrt, ki kar sam vabi k popoldanskemu posedanju: angleški vs. francoski vrt

Če imate to srečo, da k vašemu domu spada tudi vrt, si res lahko čestitate: vrt je luksuz, ki ga nima vsak dom. In kot luksuz si zasluži, da mu posvetite dovolj pozornosti in ga spravite do optimalnega stanja.

Ste se kdaj sprehodili po parku slavnega francoskega dvorca Versailles, ali pa se ga spomnite s slik? Si lahko prikličete v spomin, kako popolne geometrične oblike so na voljo za ogled v tistem parku: krogle in stožce, oblikovani iz žive meje?

Če niste poklicni vrtnar ali pa izjemno navdušen amaterski vrtnar, se verjetno ne splača strmeti k takšnemu idealu, ki zahteva veliko dela. Če si želite izjemno “polikanega“ videza vašega vrta, kjer bo vsak listek doprinesel k celotni elegantni strukturi, vam bo to vzelo veliko časa. Prav lahko se zgodi, da boste, namesto, da bi imeli vrt, zato da bi se v njem sprostili, garali, zato da se vam grmički ne bi razrasli iz popolnih krogel.

To je sicer lepo, vendar je precej lepši nekoliko bolj naraven, angleško navdihnjen videz. To pomeni, da boste uredili svoj vrt do tiste točke, kjer bo jasno, da ga nekdo uporablja in skrbi zanj: da boste zalili, kar potrebuje zalivanje, da boste pobrali najhujši plevel, če se je že zavlekel v rožno gredico, da boste pazili, da ne bo trava prekrita z odpadlim listjem.

Angleški vrt pomeni, da človek sobiva in sodeluje z naravo, namesto da bi jo skušal spraviti pod kontrolo, in to je dobro sporočilo, sploh v današnjih časih. Če se odločite za tak tip vrta, boste pomagali naravi, da zaživi pred vašo hišo, namesto da bi jo poskušali ukrotiti. Francoski vrt pomeni nenehno borbo med vrtnarjem in njegovim vrtom, medtem ko angleški vrt pomeni, da se lahko sprostite s skodelico čaja in opazujete sončni zahod.

Pomembno je, da imate v svojem vrtu vsaj eno klop za sedenje, obrnjeno v smeri proti sončnemu zahodu, gugalnico ali mizico za čaj; prostor, kjer lahko popoldne posedate in se sprostite na svežem zraku. Verjemite, da bo to dobro delo vašemu splošnemu počutju, in vam pomagalo v borbi s stresom. Nič ne pomaga, da imate vrt, če ga ne izkoriščate – vrt ni samo za to, da “lepo izgleda“, ampak da se tudi uporablja.

Želimo vam veliko sreče in zabave pri prenovi!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Čas je za novi zunanji izgled vašega doma
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.