• C Novo mesto
  • 22:10
  • Pon, 08.03.2021

Dve nesreči v gorah: Trije poškodovani planinci dobili kazni

Ta vikend so gorski reševalci in vojaški helikopter v naših gorah dvakrat kar posredovali. Trije planinci so utrpeli hujše poškodbe, poleg tega pa so z odhodom v gore kršili še odlok o omejitvi gibanja med občinami.

Na območju Kranjske Gore sta se v hribih zgodili dve nesreči v katerih so bili huje poškodovani planinci. Prva nesreča se je zgodila, ko sta planinca zdrsnila na poledeneli snežni podlagi pod Kredarico in drsela na območju Snežne konte. Pri tem sta utrpela hujše telesne poškodbe. Oba sta bila dobro opremljena, z obiskom gora pa sta kršila odlok o prehajanju med občinami.

Na planinski poti s Ciprnika proti Planici se je poškodoval še en planinec, ki je padel po strmem pobočju. Zdrsnil je na poti, na kateri je bilo listje in pri tem utrpel hujše poškodbe. Planinec je hodil sam, tudi on pa se je nahajal izven svoje občine.

Kot so sporočili s PU Kranj, je opoldan planinec zdrsnil na poledeneli snežni podlagi pod Kredarico in drsel na območju Snežne konte. Utrpel je hujše poškodbe. Sredi popoldneva pa se je na planinski poti s Ciprnika proti Planici poškodoval še en planinec, ki je padel po strmem pobočju. Zdrsnil je na poti, na kateri je bilo listje. Tudi on je utrpel hujše poškodbe. V obeh primerih so posredovali gorski reševalci in vojaški helikopter.

“Nikomur ne odrekamo obiska gora, razumemo tudi, da sprehodi za koga niso dovolj, vendar naj to vsak počne v svoji občini in na varen način oziroma tako, da ne ogroža sebe in drugih. Kjer je teren zasnežen in poledenel, je nevarno. Zelo podcenjujoča nevarnost je tudi listje na planinskih poteh. Kdor do sedaj ni bil vajen hoje po takem terenu, naj se tega ne začne učiti sedaj v času najbolj zaostrenih epidemioloških razmer. Upoštevajte tudi, da je zaradi poškodbe že samo enega v gorah vedno aktiviran celoten reševalni sistem, ki ga ne sestavljata samo helikopter in druga tehnika, ampak predvsem
ljudje, ki imajo tudi svoje družine in tudi lahko zbolijo. Ljudje so tisti, ki vas rešujejo v gorah, tehnika je samo pripomoček. Zato vas zavoljo vseh prosimo: bodite pametni, ravnajte odgovorno,” poročilo o gorskih nesrečah zaključujejo na PU Kranj.

 

Sredi najbolj zaostrenih epidemioloških razmer se na 🏔️Kredarici hudo poškoduje planinec z Dolenjske, na Ciprniku pa…

Objavil/a Policijska uprava Kranj / Police Directorate Kranj dne Ponedeljek, 16. november 2020

 

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Facebook, Pixabay