• -1.4C Novo mesto
  • 03:05
  • Pon, 20.01.2020

Kaj lahko sami naredimo, da zmanjšamo verjetnost vloma?

Občanom   svetujejo,   naj  doma  ne  hranijo  večje  količine  denarja  in vrednejšega nakita.

NOVO MESTO – Novomeška policijska uprava beleži številne vlome, zato so za javnost pripravili nabor nasvetov, ki bodo vlomilcem otežili delo.

Kdaj vlom?

Policisti  in  kriminalisti  PU  Novo  mesto  ugotavljajo,  da  storilci  v stanovanjske  hiše  vlamljajo predvsem zgodaj zvečer, vedno pa takrat, ko v hiši  ni  nikogar.  Ocenjujejo,  da  se  storilci  pripravijo  na izvršitev kaznivega  dejanja. Najverjetneje opazujejo navade stanovalcev npr. kdaj ti običajno  odidejo  od  doma  in kdaj se vrnejo, ali imajo v hiši psa, skozi katero  okno  ali  vrata  naj  vlomijo, da bo čim manj možnosti, da jih kdo opazi  in  podobno.  Ob  vlomih  v  temnih delih dneva, predvsem v zgodnjih večernih  urah  vlamljajo  v  hiše, v katerih očitno ni nikogar in nikjer v hiši  ne gori luč. Vlamljajo skozi vrata ali pritlična okna, preiščejo hišo in kradejo predvsem denar in zlat nakit.

Kje hraniti dragocenosti?

Občanom   svetujejo,   naj  doma  ne  hranijo  večje  količine  denarja  in vrednejšega nakita. PIN kode plačilnih in bančnih kratic naj hranijo ločeno in naj jih ne označujejo, orožje pa naj hranijo v primernih protivlomnih in protipožarnih  omarah. Omare in sefi naj bodo vgrajeni in zakriti. Vsekakor
je  priporočljiva  namestitev  alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic. Žal  še  vedno  obravnavamo  primere, ko so oškodovanci močno olajšali delo tatovom, saj so ti našli ključe vhodnih vrat pod predpražnikom ali »skrite« pod bližnjim cvetličnim lončkom.

Pomoč sosedov

Ob naši odsotnosti poprosimo sosede, da so pozorni  na  sumljive  okoliščine  in o tem obvestijo policiste. Če gremo v večernih  urah  za  krajši  čas  od doma, pa naj bodo v hiši prižgane luči, televizijski  ali  radijski  sprejemnik.  Ob  upoštevanju zaščitnih ukrepov lahko občutno zmanjšamo tveganje za vlom.

Pomembni podatki

„Že  v  preteklosti smo občane pozivali, da nas obveščajo o pojavu sumljivih vozil  ali  oseb,  ki  bi  si  lahko  ogledovali  stanovanjske  hiše  in se pripravljali  na  izvršitev  kaznivih dejanj. Za obveščanje se vsem občanom zahvaljujemo,  saj  smo  prav  s  pomočjo  teh informacij uspešno preiskali marsikatero  kaznivo  dejanje.  Predvsem  v skupnostih, kjer se sosedje med seboj  poznajo  in  imajo  dobre  odnose,  so ljudje veliko bolj pozorni na dogajanje  in  hitreje prepoznajo sumljive okoliščine. Pozorni so na primer na  neznano  osebo,  ki hodi okoli sosedove hiše ali na lajež psa, ki na ta
način opozarja na prisotnost neznancev,“ sklenejo policisti.

PU Novo mesto, D.P.