• 0.33C Novo mesto
  • 02:11
  • Čet, 27.02.2020

Kaj se dogaja na Dolenjskem? To svetuje policija

S PU Novo mesto spet poročajo o vlomih in tatvinah.

NOVO MESTO – Sredi preteklega tedna je med 18. in 20.30 v Velikem Gabru nekdo izkoristil krajšo odsotnost stanovalcev in skozi priprto kletno okno vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je nakit in lastnike oškodoval za okoli 2600 evrov.

V Srednjem Grčevju pa je med 14 in 22. uro, v času ko so bili stanovalci odsotni, neznanec skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je denar in z vlomom in tatvino povzročil za okoli 2000 evrov škode.

Kaj ugotavlja policija?

»V zadnjem obdobju ugotavljamo, da storilci v stanovanjske hiše vlamljajo v dnevnem času ali zgodaj zvečer, vedno pa takrat, ko v hiši ni nikogar. Ocenjujemo, da se storilci, ki vlamljajo v dnevnem času, pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Najverjetneje opazujejo navade stanovalcev npr. kdaj ti običajno odidejo od doma in kdaj se vrnejo, ali imajo v hiši psa, skozi katero okno ali vrata naj vlomijo, da bo čim manj tveganja, da jih kdo opazi in podobno. Ob vlomih v temnih delih dneva, predvsem v zgodnjih večernih urah, pa vlamljajo v hiše, v katerih očitno ni nikogar in nikjer v hiši ne gori luč. Storilci vlamljajo skozi vrata ali pritlična okna, preiščejo hišo in kradejo predvsem denar in zlat nakit.«

Še nekaj nasvetov …

»Občanom svetujemo, naj doma ne hranijo večje količine denarja in vrednejšega nakita. PIN kode plačilnih in bančnih kratic naj hranijo ločeno in naj jih ne označujejo, orožje pa naj hranijo v primernih protivlomnih in protipožarnih omarah. Omare in sefi naj bodo vgrajeni in zakriti. Vsekakor je priporočljiva namestitev alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic. Žal še vedno obravnavamo primere, ko so oškodovanci močno olajšali delo tatovom, saj so ti našli ključe vhodnih vrat pod predpražnikom ali »skrite« pod bližnjim cvetličnim lončkom. Ob naši odsotnosti poprosimo sosede, da so pozorni na sumljive okoliščine in o tem obvestijo policiste. Če gremo v večernih urah za krajši čas od doma, pa poskrbimo, da so v hiši prižgane luči, televizijski ali radijski sprejemnik. Ob upoštevanju osnovnih zaščitnih ukrepov lahko občutno zmanjšamo tveganje za vlom,« še dodajajo na PU Novo mesto.

NaDlani.si; Foto: arhiv