• 15.45C Novo mesto
  • 21:44
  • Čet, 23.05.2019
  • Prijava

Kako ravna novomeška policija s tujimi državljani?

V center za tujce brez izjeme nastanijo tudi vse mladoletnike brez spremstva.

NOVO MESTO – Vsak dan poročamo o številkah tujih državljanov, ki jih izsledijo novomeški policisti oz. njihovi kolegi na področju Policijske uprave Novo mesto. Policisti  so tako npr. med  opravljanjem  nalog  varovanja  državne meje na območju krajev  Sinji vrh, Dolnji Suhor pri Vinici in Črnomelj izsledili in prijeli dvanajst  tujcev,  ki  so  nezakonito  prestopili  državno mejo. Policijski postopki  z  državljani  Bangladeša,  Pakistana,  Iraka  in  Irana  še niso zaključeni.

Skoraj 3000

„V devetih mesecih 2018 smo na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali 2852 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. 1230 tujcev je izrazilo namero za mednarodno zaščito,“ povedo na PU Novo mesto.

Za mednarodno zaščito

Kako ravnajo z njimi, nas je zanimalo.
„Tujce, ki nezakonito prestopijo državno mejo policisti na kraju izsleditve najprej varnostno pregledajo in jih odpeljejo na policijsko postajo. V primeru, da tujci potrebujejo zdravniško ali humanitarno oskrbo, jim je ta takoj zagotovljena. Če tujec med policijskim postopkom zaprosi za azil oziroma izrazi namero za mednarodno zaščito, ga policisti po opravljenem razgovoru odpeljejo v azilni dom. V center za tujce brez izjeme nastanijo tudi vse mladoletnike brez spremstva in o tem obvestijo pristojni center za socialno delo. Tiste tujce, ki v postopku ne zaprosijo za mednarodno zaščito, policisti v skladu s sporazumom z Republiko Hrvaško po predhodni najavi in dogovoru izročijo hrvaškim varnostnim organom,“ še izvemo.

D.P.