• C Novo mesto
  • 07:14
  • Sre, 29.06.2022

Med ropom lažje poškodovali žensko

V Novem mestu so v večernih urah zamaskirani neznanci skozi okno vlomili v stanovanjsko hišo in oropali oškodovanko. Odnesli so denar in zlatnino.

NOVO MESTO – Na kraj so bili takoj po obvestilu napoteni novomeški policisti in kriminalisti. Pregledali so širšo okolico in pričeli z zbiranjem obvestil. Kriminalisti in kriminalistični tehniki so opravili ogled kraja kaznivega dejanja in zavarovali najdene sledi. Lažje poškodovano žensko so oskrbeli v novomeški bolnišnici. Danes večje število policistov in kriminalistov nadaljuje z intenzivno preiskavo. Nadaljujejo tudi z opravljanjem razgovorov z osebami, ki bi lahko karkoli vedele o kaznivem dejanju ali opazile storilce.

Policisti se trudijo povečati svojo prisotnost na območjih, kjer starejši ljudje sami živijo v stanovanjskih hišah. Pogosto jih obiskujejo in jim svetujejo, kako naj ravnajo samozaščitno:

  • v primeru, da v nekem okolju opazite sumljiva vozila in neznance, o tem takoj obvestite policiste na številko 113. Sporočite jim registrsko številko vozila, znamko vozila in smer, kamor so se neznanci odpeljali;
  • pred odpiranjem vrat poglejte, kdo je obiskovalec in neznancev ne spuščajte v hišo. V primeru, da želijo nasilno vstopiti, takoj pokličite policiste in glasno govorite, da s tem opozorite sosede, da ste v stiski;
  • vsiljivim osebam, ki postanejo nesramne ali celo nasilne, se odločno uprite, glasno govorite, da pritegnete pozornost sosedov in po potrebi pokličite na pomoč;
  • dosledno zapirajte okna in vrata, tudi če hišo zapustite le za kratek čas oziroma se nahajate v bližini (na vrtu, na njivi, v vinogradu ipd). Vrata in okna naj bodo zaklenjena oziroma zaprta tudi v nočnem času;
  • izpostaviti velja tudi dobre sosedske odnose. Bodite pozorni na pojav neznancev in v primeru, da pri sosedih opazite razbita okna ali vrata, slišite neobičajen hrup ali celo klice na pomoč, o tem takoj obvestite policiste na številko 113. Policisti bodo preverili okoliščine in ukrepali.
  • Če vas oropajo, ne reagirajte pretirano pogumno in se z roparjem ne spuščajte v fizično obračunavanje. Zapomnite si čimveč osebnih značilnosti storilcev (npr. barva las, poteze obraza, način hoje, posebna znamenja na telesu, smer pobega, vozilo, s katerim se je odpeljal …). Opazujte, kje se je storilec gibal in kaj je prijemal.

Takoj po dejanju pokličite policijo in do prihoda policistov pustite kraj nedotaknjen, da se bodo ohranile sledi, ki so pomembne za odkritje in dokazovanje kaznivega dejanja. Policisti se bodo takoj odzvali in storili vse, da zaščitijo življenja in premoženje ljudi in odkrijejo storilce kaznivih dejanj.

Vir: Policijska uprava Novo mesto