• C Novo mesto
  • 12:46
  • Sob, 04.02.2023

Na Koprskem našli dve ženski, ena je bila mrtva

Ob tem so ugotovili, da je v kombiju prevažal 17 oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo, ti pa so bili prijeti na kraju in so vsi v postopku zaprosili za mednarodno zaščito.

RAKITOVEC – Koprski policisti so v nedeljo dopoldne obravnavali smrt 21-letne državljanke Nepala, ki je pred tem v skupini nezakonito prečkala mejo s Hrvaško. Istega dne zgodaj zjutraj so v Dragonji odkrili voznika kombija, ki je prevažal 17 nezakonitih prebežnikov, a jim je pri poskusu ustavljanja pobegnil.

V nedeljo malo pred 10. uro zjutraj so koprske policiste kolegi iz hrvaškega Pazina obvestili, da so prejeli več klicev za pomoč od tujca, ki naj bi se nahajal v gozdu nad Rakitovcem, kamor so zato napotili patruljo. Malo po 13. uri pa jih je na interventno številko poklical moški in sporočil, da je našel dve ženski na hribu Mali Grižan, od katerih je ena umrla.

Kot so sporočili s Policijske uprave Koper, so ugotovili, da je šlo za 21 in 40 let stari državljanki Nepala, ki sta bili del skupine petih oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo. Zaradi slabega zdravstvenega stanja 21-letnice sta zaostali za skupino.

Policisti in kriminalisti ob ogledu kraja dogodka niso ugotovili sumljivih okoliščin, zato bodo o ugotovitvah zgolj obvestili pristojno tožilstvo v Kopru. Zdravnica je za umrlo odredila sanitarno obdukcijo, 40-letna Nepalka pa je v postopku zaprosila za mednarodno zaščito.

Že pred peto uro zjutraj pa so policisti v Dragonji ustavljali voznika kombija italijanskih registrskih številk, ki je trčil v službeno vozilo policije. Policist, ki je bil takrat že izven vozila, je voznika skušal ustaviti, takrat pa je ta trčil vanj. Policist je zaradi odvrnitve neposrednega napada izstrelil opozorilni strel, a je voznik kljub temu odpeljal, intenzivno iskanje pa še poteka.

Ob tem so ugotovili, da je v kombiju prevažal 17 oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo, ti pa so bili prijeti na kraju in so vsi v postopku zaprosili za mednarodno zaščito.

Koprski kriminalisti so opravili ogled in zadevo obravnavajo kot kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni oseb ter prepovedanega prehajanja meje. V zvezi z dogodkom pa bo, kot je predpisano v zakonu, ki določa naloge in pooblastila policije, imenovana komisija, ki bo raziskala okoliščine uporabe prisilnega sredstva v obliki opozorilnega strela.

Pripravil: Nadlan.si/STA
Foto: www