• 10.64C Novo mesto
  • 04:32
  • Pon, 28.09.2020

Ne boste verjeli, kaj se je dogajalo na Obrežju: prostost odvzeli znanemu ruskemu pianistu, vrgli so ga na tla

Sumljiv predmet, ki so ga policisti na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje zaznali v kovčku enega od potnikov na avtobusu, ni bil nevaren, je pokazal pregled bombnih tehnikov specialne enote policije. Preplah je po nestrokovni oceni sprožil uglaševalec klavirja z napajanjem, ki je na rentgenskem posnetku glede na obrise in druge karakteristike dajal vtis eksplozivne naprave, pripravljene za detonacijo.

Kaj se je zgodilo?

Lastniku kovčka, 32-letnemu ruskemu državljanu, so že odpravili pridržanje ter sprostili promet in odprli prehod, ki so ga ob sumu na nevaren predmet evakuirali. Kot poroča 24ur se je izkazalo , da je bila za preplah na mejnem prehodu Obrežje kriva elektronska naprava za obračanje strani z notami, ki jo je imel v torbi znan ruski pianist Andrej Gugnin. Kljub temu, da je bila meja več ur zaprta, Rusa pa so policisti zadrževali vklenjenega, pa ta pravi, da razume njihovo ravnanje. »Zadržali so me na meji med Slovenijo in Hrvaško. Policisti so me prisilili, da sem imel roke za hrbtom in me vrgli na tla z obrazom navzdol. Meja je bila zaprta dve uri, na obeh straneh pa so nastale dolge kolone avtomobilov. Moje dekle so zaslišali ločeno in ji niso dovolili, da me vidi. Poklicala je rusko veleposlaništvo v Ljubljani, kjer so ji rekli, da trenutno ne morejo ničesar izvedeti, saj policija ne daje nobenih pojasnil. Želim opozoriti kolege glasbenike na to, da bi se izognili tako neprijetnim incidentom. Te pedale nosite samo v torbah. Ko je vse postalo jasno, so se policisti razveselili – nič manj kot jaz. Opravičili so se, mi prinesli kavo in bili zelo prijazni. Pokazali so mi fotografijo iz rentgenskega aparata in razložili, kako natanko na notranji strani pedala izgledajo detonatorji, baterije in sim kartice.Iskreno povedano, tudi jaz bi sklepal enako in tako razumem njihov položaj,« pravi za omenjeni portal.

Русский текст о том, как меня сегодня задержала полиция — ниже.

I was held on the border between Slovenia and Croatia….

Posted by Andrey Gugnin on Friday, December 27, 2019

Potrdil visoko pripravljenost in odgovornost

Postopki policistov so bili v skladu s predpisanimi protokoli, dogodek pa je po navedbah policije potrdil visoko pripravljenost in odgovornost slovenske policije za varovanje schengenske meje.