• 24.11C Novo mesto
  • 15:42
  • Sre, 21.08.2019

Sosedje preprečili tragedijo, zakonca odpeljali v SB Novo mesto!

Po prvih ugotovitvah je bila klet ves čas zaprta in ni imela urejenega prezračevanja.

BUDGANJA VAS – Nekaj po 17. uri so iz regijskega centra za obveščanje Novo mesto sporočili policistom na številki 113, da so napotili reševalce in gasilce v Budganjo vas, kjer naj bi se dve osebi zastrupili z ogljikovim monoksidom in sta
negibni. Po prvih ugotovitvah naj bi šel 42-letni domačin v klet premešat tropine.

Negibna na tleh

Ker ga nekaj časa ni bilo na spregled, so ga domači začeli iskati. Negibnega je v kleti našla žena in ga poskusila zvleči na zrak, a je tudi sama omagala. Sosedje, ki so pritekli na pomoč, so oba potegnili ven, ju začeli oživljati in poklicali reševalce. Oba sta bila ob prihodu policistov in reševalcev že pri zavesti.

Po nudenju prve pomoči na kraju so ju odpeljali na preventivni pregled v novomeško bolnišnico. Po prvih ugotovitvah je bila klet ves čas zaprta in ni imela urejenega prezračevanja.

Pozor!

V času pridelave vina iz mošta je ogljikov dioksid prisoten v kleteh, saj nastaja v procesu imenovanem alkoholno vrenje ali fermentacija. Pri alkoholnem vrenju se sladkorji iz mošta s pomočjo kvasovk spremenijo v alkohol, pri tem nastajata tudi toplota in ogljikov dioksid. Zastrupitve s ogljikovim dioksidom so najpogostejše v zidanicah, kleteh, ob popolnem zgorevanju organskega materiala, vodnjakih ipd, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

D.P.