• 20.89C Novo mesto
  • 10:30
  • Sob, 14.09.2019

Zadaj niso bili pripeti

Policisti policijske uprave Novo mesto so v zadnjih 24 urah med drugim obravnavali prometno nesrečo v Račji vasi, v kateri so med poškodovanimi tudi otroci. Sicer v prazničnih dneh vlomilci ne počivajo, policisti so vnovič obravnavali tudi drzno tatvino na avtocesti.

 

NOVO MESTO – Policisti so na območju Posavja, Dolenjske in Bele Krajine sprejeli 163 klicev na interventno številko 113. Od teh je bilo 65 takšnih, ki so zahtevali posredovanje policistov, največ iz področja kriminalitete, javnega reda in miru ter prometne varnosti.

 

V Račji vasi trčila dva avta, med poškodovanimi tudi otroci
Regijski center za obveščanje iz Brežice je včeraj, ob 17.15 uri obvestil policiste na interventni številki 113, da je v Račji vasi prišlo do prometne nesreče z udeležbo otrok – trčili sta dva osebna avtomobila, udeleženih pa je bilo devet oseb. Na kraj so napotili več reševalnih vozil, operativno komunikacijski center pa več policijskih patrulj za nudenje pomoči, zavarovanje kraja, opravljanje ogleda in usmerjanje prometa.

 

Po prvih ugotovitvah je 74 letni voznik osebnega avtomobila zavijal levo iz Račje vasi na glavno cesto Krška vas – Cerklje ob Krki, pred tem pa se ni prepričal ali to lahko stori  varno in ni ustavil, da bi pustil mimo vozila na prednostni cesti. Ravno takrat je iz smeri Cerkelj ob Krki proti Krški vasi po prednostni cesti pripeljal 33-letni voznik osebnega avtomobila. Prišlo je do čelnega trčenja. 74-letni voznik je vozil sam in je bil zanj odrejen strokovni pregled. V nesreči se je huje poškodoval.

 

33-letni voznik je bil v nesreči lažje poškodovan, odrejen preizkus alkoholiziranosti ni pokazal prisotnosti alkohola. V avtomobilu je imel sedem sopotnikov: dve odrasli osebi in pet otrok, starih od enega do 11 let. Dve odrasli sopotnici sta bile huje telesno poškodovani, prav tako dva otroka. Trije otroci so bili poškodovani lažje. Nihče od potnikov zadaj ni bil pripet z varnostnim pasom.

 

Iz splošne bolnišnice Brežice so danes sporočili, da je 56-letna sopotnica v osebnem avtomobilu, ki je bila včeraj kot sopotnica v avtomobilu udeležena v prometni nesreči v Račji vasi, umrla.

 

Ogleda kraja nesreče, ki so ga opravili prometni policisti, se je udeležil tudi dežurni okrožni državni tožilec. Zaradi ogleda kraja in odstranjevanja posledic je bil promet na odseku ceste Cerklje ob Krki – Krška vas oviran do pol devete ure zvečer.

 

V Črnomlju poškodovan kolesar
Iz Kolodvorske ulice v Črnomlju so nekaj minut po sedmi zjutraj klicali reševalce in policiste, ker naj bi nekdo povozil kolesarja. Z ogledom kraja so policisti ugotovili, da je 57-letni voznik osebnega avtomobila v križišču zavijal levo pri tem pa ni dal prednosti 57-letnemu kolesarju, ki mu je pripeljal nasproti. Po trku je kolesarja vrglo na pokrov motorja in vetrobransko steklo, nato pa je obležal na vozišču nekaj metrov od avtomobila. Kolesar se je v nesreči huje poškodoval in je ostal na zdravljenju v novomeški bolnišnici. Preizkus alkoholiziranosti obeh udeležencev ni pokazala prisotnosti alkohola.

 

Za volanom pijan in brez vozniške
Novomeški policisti so danes zjutraj ob štirih ustavili 29-letnega voznika osebnega avtomobila iz Semiča. V postopku so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,74 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Poleg tega je vozil še brez vozniškega dovoljenja, zato so mu osebni avtomobil zasegli in uvedli postopek o prekršku.

 

Ukradli meso, delovno opremo, denar, računalnik, stolp, avtoradio …
V Dečnem selu so neznanci v noči iz četrtka na petek iz prekajevalnice odnesli približno 40 kilogramov svinjskega mesta. Lastniku so naredili vsaj za 200 evrov škode.

 

V petek dopoldne so policiste klicali v Močile. Tam so ugotovili, da so v zadnjem tednu dni storilci iz zimskega pluga demontirali dva hidravlična cilindra, ventil in električno napeljavo ter s tem oškodovanemu podjetju naredili za približno 1.200 evrov škode.

 

Krški policisti so popoldne v Gorenji vasi pri Leskovcu opravili ogled vloma v stanovanjsko hišo. Storilci so v hišo vstopili na silo skozi stranska vrata terase, pregledali prostore in odnesli nekaj denarja. Skupaj so lastnikom naredili za okoli 400 evrov škode.

 

V Pišecah so v zadnjih štirinajstih dne vlomili v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah so odnesli računalnik z ekranom, glasbeni stolp s štirimi zvočniki, kaminsko peč Nordica bele barve, motorno žago Alpina. Lastnikom so naredili za okoli 1.000 evrov škode.

 

Na Senovem so v soboto zgodaj zjutraj vlomili v osebni avtomobil na Partizanski cesti. Neznanec je razbil šipo in izpulil avtoradio s izmenjevalnikom zgoščenk. Lastniku je naredil za 1.000 evrov škode.

 

Izstrelek poškodoval streho
Novomeški policisti so dopoldne opravili ogled poškodovanega osebnega avtomobila, ki naj bi ga poškodovala krogla naboja. Do poškodovanja naj bi prišlo domnevno v sredo zvečer v Regrči vasi. Krogla je naredila luknjo v strehi in se zagozdila med oblogo in streho. Policisti so izstrelek zasegli, nadaljujejo pa preiskovanje in iskanje osumljenca zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

 

Drzna tatvina na avtocesti
Danes zjutraj (sobota) ob pol štirih so pomoč policije iskali oškodovanci, ki so jih oropali na avtocesti. Po prvih ugotovitvah sta se državljana Makedonije ustavila na bencinskem servisu Dul na poti proti Obrežju. Po nadaljevanju poti sta se ustavila na karteljevskem klancu zaradi predrte zadnje gume. Na nasprotni strani avtoceste se je ustavilo vozilo. Med menjavanjem predrte pnevmatike je do njih je pristopil moški, se z njimi pogovarjal, nato pa šel nazaj na drugo stran in se odpeljal proti Ljubljani. Oškodovanci so čez čas ugotovili, da so jim zmanjkali dokumenti, mobiteli in okoli 9.000 švicarskih frankov.

 

Drzne tatvine na avtocesti – ponovno opozorilo
Zadnje čase se na avtocesti in avtocestnih počivališčih na območju Policijske uprave Novo mesto zgodilo več drznih tatvin. Oškodovanci so praviloma tujci. Načini storitve so si zelo podobni:

 

  • neznanci s civilni vozilom (različna vozila, običajno Audi ali BMW, tujih registrskih območij) na počivališčih zamotijo potnike zaradi domnevne nepravilnosti na vozilu (npr. opozarjajo na predrto pnevmatiko, ko si voznik ogleduje, kaj je narobe, pa drugi storilci kaj ukradejo iz vozila) ali pa ponudijo pomoč ob menjavanju pnevmatike…
  • neznanci z roko ustavljajo vozilo na avtocesti, jih opozarjajo na napako na vozilu (npr. predrta pnevmatika) ali drug izgovor, da gredo voznik in potniki iz vozila, kar izkoristijo drugi storilci in ukradejo torbice ali druge predmete, ki se jim zdijo vredni. Po nepotrjenih podatkih naj bi eno vozilo imelo namesto zadnje tablice tudi napis »Intervencija – policija«.

 

Nemalokrat oškodovanci tatvine opazijo šele tik pred mejnim prehodom, ko si pripravljajo dokumente za prestop državne meje. Policisti in uslužbenci počivališč na različne načine opozarjajo potnike ne nevarnosti in varovanje premoženja, storilci pa so seveda iznajdljivi. Oškodovanci nemalokrat izgubijo skoraj vse prihranke, ki jih pred prazniki želijo odnesti sorodnikom.

 

Bralce želijo policisti s tem obvestilom opozoriti na ta pojav in jih obenem prosijo, da primere dveh ustavljenih vozil na odstavnem pasu avtoceste ali druge sumljive okoliščine takoj sporočijo na interventno številko policije 113, saj je to indic, da se lahko pripravlja ali izvršuje kaznivo dejanje.

 

Manj časa bo minilo od dejanja do prijave, več je možnosti, da predrzne tatove primemo in vrnemo premoženje oškodovance.

 

Vir: Policijska uprava Novo mesto