• C Novo mesto
  • 05:10
  • Tor, 21.03.2023

Zorman in ekipa, bravo za dober štart!

Slovenski rokometaši so zmagovito odprli letošnji mundial. Z zanesljivo osvojenima točkama na današnji tekmi so si praktično že izborili nastop v glavnem delu v Krakovu, kjer jih čakajo najboljši trije iz skupine A. V njej nastopajo Španija, Črna gora, Čile in Iran.

KATOWICE – Slovenska moška rokometna reprezentanca je v prvem krogu svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem premagala Savdsko Arabijo s 33:19 (16:8). Slovenija bo drugo tekmo v skupini B igrala v soboto, ko se bo ob 20.30 pomerila s Poljsko.

* Dvorana Spodek, gledalcev 1.371, sodnika: Erdogan in Özdeniz (oba Turčija).
* Slovenija: Baznik, Lesjak, Blagotinšek, Janc 6, Dolenec 4 (1), Cehte, Slatinek Jovičić 3, Kodrin 4, Žabić, Horžen, Ovniček 6, Makuc 2, Kavčič 2, Mačkovšek, Novak 2, Vlah 4 (1), Cehte.
* Savdska Arabija: Mohamed, Moh. Salem, A. Abas 1, Tarouti, Janabi 2, Quraiš 2, Hamad 1, Abdulali 1, Almuwalad 4, Ma. Salem 3 (3), Hulaili, M. Abas, Moj 2, Salem 1, Turaiki 2, Alma, Almohsin.
* Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Savdska Arabija 5 (3).
* Izključitve: Slovenija 8, Savdska Arabija 8 minut.
* Rdeči karton: /.

Slovenski rokometaši so zmagovito odprli letošnji mundial. Z zanesljivo osvojenima točkama na današnji tekmi so si praktično že izborili nastop v glavnem delu v Krakovu, kjer jih čakajo najboljši trije iz skupine A. V njej nastopajo Španija, Črna gora, Čile in Iran.

Izbrancem slovenskega selektorja Uroša Zormana uvodni tekmeci z Bližnjega vzhoda niso povzročili nobenih težav. V tretjem medsebojnem dvoboju so jih v kultni dvorani Spodek na svetovnih prvenstvih po turnirjih v Franciji 2001 in Španiji 2013 še tretjič premagali.

Po dnevu premora jih v soboto čakajo na letošnjem turnirju izjemno ambiciozni Poljaki, v ponedeljek pa še rokometni velikani iz Francije.

Po uvodnem krogu skupine B sta na vrhu lestvice Slovenija in Francija z dvema točkama, Poljska in Savdska Arabija pa sta brez njih.

Zorman je na današnji tekmi na tribuni pustil izkušenega srednjega zunanjega igralca Deana Bombača, ki je v zadnjih dneh čutil manjše bolečine v hrbtu, in novinca na reprezentančni sceni Gašperja Horvata.

V uvodno postavo je uvrstil vratarja Urbana Lesjaka, krilna igralca Blaža Janca in Tilna Kodrina, krožnega napadalca Blaža Blagotinška ter zunanje igralce Jureta Dolenca, Roka Ovnička in Aleksa Vlaha, slednjega je v obrambi menjal Borut Mačkovšek.

Njegovi igralci začetne ekipe so takoj zaigrali resno in odgovorno v obrambi in napadu ter si že v 13. minuti priigrali prednost šestih golov (9:3). Po varni razliki je Zorman postopoma v igro začel pošiljati tudi druge svoje varovance, ki so tudi v nadaljevanju narekovali ritem, ki je bil enostavno preoster za varovance slovitega danskega strokovnjaka na savdijski klopi Jana Pytlicka.

Slovenska prednost je do konca polčasa konstantno naraščala. V 25. minuti je po golu Domna Novaka iz nasprotnega napada prvič znašala deset golov (15:5), na polovici tekme pa osem zadetkov (16:8).

Slovenci so slabo odprli drugo polovico tekme. V napadu je bilo vse preveč posamičnih akcij, tudi raven igre v obrambi je močno padla. V 38. minuti je slovenska klop zahtevala minuto odmora pri vodstvu 19:12, a ta ni spremenila razmerja moči na igrišču. Savdijci so znižali na 13:19 in 14:20, nekajkrat so celo imeli priložnost, da se približajo na pet golov.

Sredi drugega polčasa pa so se Zormanovi varovanci zbrali in zaigrali veliko bolje v obeh smereh. V 46. minuti so po dveh zaporednih golih Janca znova povedli za deset golov (24:14), najvišjo razliko pa so si priigrali na koncu tekme, ko je bilo 33:19.

A najbolj pomembno je, da se na uvodnem obračunu v Katovicah nihče ni poškodoval in niso porabili preveč energije, ki bo še kako potrebna na naslednjih dveh veliko zahtevnejših in pomembnejših obračunih v skupinskem delu proti Poljakom in Francozom.

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Blaž Janc in Rok Ovniček, oba sta dosegla po šest golov.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www