• C Novo mesto
  • 05:27
  • Ned, 03.03.2024

3 najmanj zdrava konzervirana živila na svetu

Verjetno se vsi zavedamo, da je sveža hrana veliko bolj zdrava in hranilna od konzervirane, pa vendar moramo priznati, da je konzervirana hrana zelo priročna in nam olajša veliko dela ter prihrani čas. Včasih, ko se nam mudi, ni nič lažjega kot poseči po konzervi tune in na hitro pripraviti solato, ki se zdi na prvi pogled celo zdrava. Ampak ali je res? Predstavljamo vam konzervirana živila, ki zelo močno škodijo našemu zdravju, sploh na dolgi rok.

Konzerviran fižol

Fižol je zdrav vir beljakovin, ki lahko odlično vpliva na naše zdravje. Ali to velja tudi za fižol, ki ga kupimo v konzervi? Seveda je odvisno od proizvajalca, ampak v splošnem konzerviran fižol velja za eno najmanj zdravih živil, saj vsebuje veliko nezdravih maščob, soli in konzervansov, ki poskrbijo za to, da je užiten toliko časa. Če le imate čas, raje skuhajte svež fižol in se izogibajte konzerviranemu. Ali pa vsaj poskrbite, da berete deklaracije in izberete takšnega, ki ima čim manj škodljivih dodatkov.

Konzervirano sadje

Imate radi kompot? Kaj je lažjega, kot kupiti že vnaprej pripravljen kompot v trgovini? Morda celo mislite, da ste pojedli nekaj zdravega in dobrega za prebavo. Moramo vas razočarati, da so kompoti, ki jih kupite v trgovini, običajno zelo nezdravi. Sladkor, sladkor, sladkor. Ponavadi je dodan še fruktozni in koruzni sirup, ki sadje še dodatno osladi. Če se že ne morete upreti kompotu v trgovini, izberite takšnega z manj sladkorja. Sicer pa se da tudi doma pripraviti odličen in veliko bolj zdrav kompot iz domačega sadja ali rabarbare.

Vnaprej pripravljene omake

Omake za testenine, rižote, njoke ali zrezke v trgovini delujejo zelo vabeče, saj se praktično ne rabite ukvarjati s pripravo, ampak jih samo pogrejete ter postrežete skupaj z glavno jedjo. Ponavadi so dovolj okusne, da jih ni treba niti začiniti. Ampak zelo nezdrave. Četudi vsebujejo zelenjavo, zaradi tega niso nič kaj bolj zdrave, saj je zelenjava v njih osiromašena vseh koristnih hranil, za povrh pa vsebujejo veliko sladkorja in aditivov. Če vam le čas dopušča, si pripravite svojo omako. Ali pa namesto po omakah posegajte vsaj po paradižnikovi mezgi oziroma pelatih, iz katerih zelo enostavno in hitro pripravite domačo omako in so veliko manj škodljivi.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels