• C Novo mesto
  • 12:07
  • Sob, 15.06.2024

4 načini, kako v trenutku zmehčati maslo iz hladilnika

Maslo je treba hraniti v hladilniku, sicer se lahko zelo hitro pokvari. Slabost tega je, da se maslo v hladilniku precej strdi in zato ni takoj primerno za uporabo – sploh, če za pripravo določene jedi potrebujemo mehko maslo. Včasih se torej zgodi, da bi radi čimprej zmehčali maslo, ker se nam mudi ali pa se nam preprosto ne ljubi čakati. Predstavljamo vam štiri trike, ki vam bodo olajšali delo v kuhinji.

Naribajte maslo

Če je maslo v enem velikem kosu, se bo počasneje zmehčalo kot v primeru, da je narezano ali naribano na majhne koščke. Predlagamo torej, da odrežete kos masla, ki ga potrebujete in ga naribajte ali nasesekljajte na majhne koščke. Tako se bo hitreje začelo mehčati in boste lahko čimprej nadaljevali s pripravo jedi.

Povaljajte maslo

Drugi trik, ki se ga poslužuje veliko ljudi, je valjanje masla. Spet je potrebno odrezati kos, ki ga potrebujete, potem pa ga umestiti med dva sloja papirja za peko ter razvaljati. Maslo se bo zmehčalo veliko hitreje kot samo od sebe na sobni temperaturi.

Pogrejte maslo v mikrovalovni pečici (ne da bi ga ob tem talili)

Strokovnjaki svetujejo tudi, da v primeru, da se vam mudi, prperosto na hitro pogrejete maslo v mikrovalovni pečici, če jo seveda imate. Pri tem morate biti zelo previdni, saj se maslo začne pri višjih temperaturah zelo hitro taliti, tega pa najbrž nočete. Pogrevanje v mikrovalovni pečici mora biti torej zelo hitro, strokovnjaki svetujejo le približno pet sekund. Še en trik, kako pogreti maslo, ne da bi se začelo taliti, je s pomočjo vode. Uporabite posodo, ki jo lahko date v mikrovalovno pečico in vanjo nalijte dve skodelici navadne vode. Potem vse skupaj položite v mikrovalovno pečico za eno do dve minuti, dokler voda ne začne vreti. Istočasno narežite maslo na kocke, jih položite v ločeno posodo in posodo prav tako dajte v pečico. Ta trik bo pomagal ujeti visoko vročino od vrele vode in počasi segrevati maslo, da se ne stali takoj. Segrevati ga lahko pustite približno deset minut.

Pogrejte maslo na ponvi

Če potrebujete staljeno maslo za kuhanje ali peko, nimate težav, saj ga bo hitro gretje na ponvi ali v pečici takoj stalilo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash