• C Novo mesto
  • 20:02
  • Sob, 04.02.2023

5 dejstev, ki jih ne veste o sladilih brez kalorij

Ljudje po vsem svetu se vse več zavedamo, kako škodljiv je beli sladkor. Ne le, da nam povzroča številne preglavice z nabiranjem odvečnih kilogramov in maščob na neželenih delih telesa, ampak tudi izjemno slabo vpliva na naše počutje. Beli sladkor je povzročitelj številnih kroničnih in akutnih bolezni, slabi imunski sistem in organe. Zato ni nič presenetljivega, da marsikdo posega po alternativah – sladilih brez kalorij oziroma naravnih sladilih. Nekatera imajo poseben okus, ki ne ustreza vsem, druga so povsem primerljiva z belim sladkorjem. Da bi tudi vas navdušili nad uporabo naravnih sladil, smo danes za vas pripravili nekaj dejstev, ki jih zagotovo še ne poznate.

Veliko sladil brez kalorij, na primer stevija, izvirajo iz rastlin

Stevijo pridobivamo iz zelenolistnate rastline stevije, ki izvira iz Brazilije in Paragvaja, je pa zelo enostavna tudi za vse, ki si jo želijo gojiti doma. K nam prihaja posušena stevija, njeni sušeni listi so namočeni v vodo. Namakanje v vodi ustvari poseben ekstrakt, ki se potem posuši in kristalizira.

Sladila brez kalorij dejansko nimajo kalorij

To ni samo marketinški trik. Stevija je odlična alternativa, kadar si zaželite nekaj sladkega, vendar ne smete dvigniti sladkorja v krvi, saj ne vsebuje kalorij. Uporabite jo lahko tako za pripravo svoje najljubše sladice.

So odlična za večino vrst diet

Če se držite posebne diete, se vam sladil brez kalorij, na primer stevije, ni treba izogibati, ampak si jih lahko privoščite brez slabe vesti.

Stevija ne vsebuje alergenov

Imate težave z alergijami? Če se s tem spopadate tudi vi, veste, kako težko je najti čisto hrano, ki ne vsebuje alergenov in je za povrh še okusna. No, to je stevija. Ne vsebuje nobenega izmed sedmih največjih alergenov: pšenice, jajc, oreščkov, soje, rib, školjk in sezama.

Sladila brez kalorij lahko uporabljate povsem enako kot navaden sladkor

Obnašajte se, kot da imate v rokah navaden bel sladkor. S sladili brez kalorij lahko posladkate svojo kavo, jogurt, smuti, čaj, pečete peciva, kuhate puding …

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels,