• C Novo mesto
  • 21:06
  • Sob, 13.08.2022

5 idej za pecivo, ki ga lahko naredi vsak

Pecivo je beseda s širokim pomenom, ko govorimo o slaščicah in hrani. V svoji osnovi naj bi šlo za pečeno hrano, ki je narejena iz moke, vode in sladkega testa. Ker pa gre za širok pojem je pecivo kakršna koli vrsta pečenih izdelkov iz moke, sladkorja, kreme, jajc, pecilnega praška, masla in mleka. Še kakšna sestavina bi se našla, ampak te predstavljajo temelj. Da pri peki oziroma pripravi peciva ne bi podoživljali enih in istih klasik, smo pripravili nekaj receptov za preprosta peciva – na nekoliko bolj pekovski način.

Pecivo iz čokolade in banane

Povezava banane in čokolade je med najbolj okusnimi na tem planetu. Gre za nenadomestljivo kombinacijo, ki je v pecivu še slajša. Okusni zavitki banane čokolade so fantastični.

Za pripravo peciva boste potrebovali:

2 žlički masla

¼ skodelice rjavega sladkorja

2 banani, razpolovljeni po dolžini

1 listnato testo – puff pastry

100 g mlečne čokolade

Vaniljin sladoled

Postopek priprave peciva:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. V večji ponvi na srednjem ognju stopite maslo in primešajte rjavi sladkor ter mešajte dokler ne nastane lepa mešanica. Dodajte razpolovljeni banani in premešajte, da mešanica prekrije banani. Odstranite iz ognja in pustite, da se nekoliko ohladi. Listnato testo razvijte in ga narežite v štiri pravokotnike. Polovico banane položite v sredino vsakega in pokrijte s testom. Postavite na pladenj prekrit s peki papirjem. Pecite približno 20 do 25 minut, prelijte s stopljeno čokolado in postrezite. Po želji lahko dodate tudi vaniljev sladoled.

Banana in čokolada nista odlična le v Banana splitu ampak tudi v raznih pecivih

Banana in čokolada nista odlična le v Banana splitu ampak tudi v raznih pecivih

Limonini mini mufini

Vsestransko pecivo so mufini že sami po sebi. Ko pa jih naredimo z limono, postanejo osvežilni, sladki in še bolj okusni. Kako pripraviti pecivo, ki bo navdušilo vsakogar?

Za pripravo peciva boste potrebovali:

½ skodelica masla

1 skodelica sladkorja

2 večji jajci

½ skodelice kisle smetane

1 žlička vaniljevega ekstrakta

½ žlička limoninega ekstrakta

1 ¾ skodelice namenske moke

½ žlička soli

¼ žličke pecilnega praška

2 skodelici sladkorja v prahu

3 žličke limoninega soka

Postopek priprave peciva:

V veliki posodi premešajte maslo in sladkor dokler ne dobite lahke in puhaste teksture – približno 6 minut mešanja. Eno po eno dodajte jajci in neprestano mešajte. Dodajte oziroma primešajte še kislo smetano in ekstrakte. V ločeni posodi premešajte moko, sol in pecilni prašek ter dodajte masi. Medtem pridno mešajte.

Dvanajst modelčkov za mufine napolnite z maso do treh četrtin višine. Vstavite v pečico, ki ste jo segreli na 200 stopinj Celzija, z zobotrebcem pa lahko preverite, če so že pečeni. Pekli jih boste približno 18-20 minut. Ko so mufini pripravljeni, jih vzemite iz pečice in pustite, da se ohladijo. Sestavini (sladkor v prahu in limonin sok) zmešajte in prelijte mufine.

Limonini mini mufini so osvežilni in okusni

Limonini mini mufini so osvežilni in okusni

Kolački z marelično kremo

Pecivo, ki se stopi v ustih, je cilj vsakega ustvarjalca kuhinjskih mojstrovin. Ti prijetni kolački bodo z okusom marelice in kančkom pomaranče poskrbeli za eksplozijo okusov. Kako pripraviti to pecivo?

Za pripravo peciva boste potrebovali:

3 skodelice pecilne mešanice (možno jo je dobiti v trgovini)

2 žlički pomarančne lupine

1 skodelica smetane za stepanje

¼ skodelica marelic (marmelada, džem – tudi kompot

2 žkički kremnega sira

2 žlički sladkorja

Postopek priprave peciva:

V veliki skledi premešajte »baking mix« in lupine pomaranče. Vmešajte smetano, da postane testo nekoliko vlažno. Na nekoliko pomokano podlago prenesite testo in ga pregnetite. Testo naj bo približno tri centimetre debelo. S pomočjo rezalnika izrežite kroge testa s premerom približno pet centimetrov. Polagajte jih na pladenj, ki ste ga poškropili z nekaj olja. Z leseno žlico v vsakega od krožcev naredite vdrtino. V mali posodi premešajte kremni sir in marelično marmelado, dokler ne nastane lepa mešanica. V vdolbino vsakega kolačka s pomočjo žličke postavite nekaj mešanice.

V pečici, ki ste jo segreli na 200 stopinj Celzija, pecite med 10 do 15 minut, ko postanejo kolački zlato-rjavi.

Raznovrstno pecivo za številne priložnosti in okuse

Raznovrstno pecivo za številne priložnosti in okuse

Kavna tortica s čokoladnimi koščki

Močni in sladki okusi tega peciva so primerni za brunche, sladice in za posladkanje sredi noči. Sladek okus čokolade in nekoliko grenko resen okus kave postaneta skupaj odlično doživetje. Kako pripraviti pecivo?

Za pripravo peciva boste potrebovali:

1 skodelica masla

225 g kremnega sira

1 ½ skodelice sladkorja

2 večji jajci

1 žlička vaniljevega ekstrakta

2 skodelici namenske moke

1 žlička pecilnega praška

½ žlička sode

¼ žličke soli

¼ skodelice mleka

1 skodelica čokoladnih koščkov

¼ skodelice sesekljanih pekanov

1 žlička cimeta

Postopek priprave peciva:

Premešajte maslo, kremni sir in 1 ¼ skodelice sladkorja dokler ne dobite rahle in puhaste struktue – približno 5 minut mešanja. Dodajte jajci in vaniljev ekstrakt. Med mešanjem dodajajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. V kremasto strukturo vmejšajte še mleko in mešajte, počasi pa dodajte še koščke čokolade (chocolate chips). V vzmetno posodo (za torte) prelijte maso. Pekane, cimet in preostanek sladkorja zmešajte in posujte po masi, ki je v posodi. V pečici, ki ste jo segreli na 180 stopinj Celzija, pecite odkrito približno 30 minut. Pecite pokrito še približno pol ure, dokler zobotrebec po preizkusu ne ostane »čist«. Vzemite iz pečice in pustite stati približno 15 minut. Preden postrežete morate torto v celoti ohladiti.

Torta ob kavici ali po kosilu je čudovit del dneva

Torta ob kavici ali po kosilu je čudovit del dneva

Borovničeve solzice z limono

Rahlo in majhno pecivo iz borovnic in limone je primerno za vsako priložnost v dnevu. Primerne so predvsem za praznovanja in druženja. Kako narediti to pecivo?

Za pripravo peciva boste potrebovali:

2 skodelici namenske moke

1/3 skodelice sladkorja

2 žlički pecilnega praška

1 žlička limonine lupine

½ žličke sode bikarbone

¼ žličke soli

1 skodelica limoninega jogurta

1 veliko jajce

¼ skodelice masla, stopljenega

1 skodelica borovnic

½ skodelica sladkorja v prahu

1 žlička limoninega soka
½ žličke limonine lupine

Postopek priprave peciva:

V večji posodi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek, limonino lupino, sodo bikarbono in sol. V ločeni posodi premešajte limonin jogurt, jajce in maslo. Vsebini posod združite in mešajte dokler ne nastane lepa, nekoliko vlažna zmes. Dodajte borovnice in nežno premešajte.

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija, na pladenj pa maso polagajte s pomočjo žličke. Pecite približno 15 minut oziroma dokler solzice niso rahlo rjave. Zmešajte še sladkor v prahu, limonin sok in limonino lupino ter polijte še tople solzice. Pecivo je pripravljeno.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

sejmi