• C Novo mesto
  • 20:08
  • Pon, 25.09.2023

5 najboljših superživil, ki jih lahko uživate za zajtrk

Zagotovo ste že slišali: zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu. Medtem ko se nutricionisti glede te trditve ne morejo nujno zediniti, pa se zagotovo strinjajo, da je zdrav zajtrk, bogat s superživili, zagotovo nekaj najboljšega, kar lahko pojeste zjutraj. Žal marsikdo ravno za zajtrk posega po raznih sladkih živilih ali pretirava s količino ogljikovih hidratov. Poglejmo si, katera superživila lahko vključite v vaš zajtrk, da bo bolj zdrav, hranljiv in vas bo napolnil z energijo.

Ovseni kosmiči

Ne sladki kosmiči ali predpripravljena granola, ki jo kupite v trgovini in na prvi pogled izgleda zdrava. Kupite navadne (po možnosti bio) ovsene kosmiče in iz njih lahko pripravite slasten zajtrk. Ovseni kosmiči vsebujejo ogromno hranil, ki pozitivno vplivajo na vaše zdravje. SO bogat vir vlaknin, kar pomaga zniževati slab holesterol, povzroča občuek sitoasti in skrbi za dobro prebavo.

Jajca

Jajca so na drugi strani bogat vir beljakovin, ki vas za povrh še dobro nasiti. Če zjutraj pojeste toast ali skledo sladkih ksomičev, boste zelo hitro spet lačni, a ne po jajcih. Jajca vsebujejo tudi antioksidante, ki krepijo imunski sistem in zdravje oči. Pripravite si lahko omleto, kuhana, pečena jajca na oko, umešana jajca …

Jagodičevje

Maline, robide, brusnice, ribez … Vse to so vrste zelo zdravega sadja, ki vsebuje ogromno hranil, hkrati pa vam preprečuje, da bi se zredili. Dodate jih lahko k ovsenim kosmičem, pripravite smuti ali pa jih jeste kar same.

Grški jogurt

Tudi grški jogurt je bogat vir zdravih beljakovin, ki vas bo nasitil. Poleg tega je odličen probiotik, ki uravnava prebavo. Odlična ideja je grški jogurt z medom in oreščki ali pa s sadjem in ovsenimi kosmiči. Jogurt lahko dodate tudi v smuti.

Semena

Chia semena, konopljina semena, laneno seme. Vsebujejo ogromno zdravih maščob, med drugim omega-3 maščobne kisline, ki delujejo protivnetno. Poleg tega semena vsebujejo tudi vlaknine in beljakovine, zato jih brez slabe vesti dodajte k svojemu zajtrku.