• C Novo mesto
  • 10:28
  • Sre, 29.11.2023

5 najpogostejših napak, ki jih počnete pri pripravi gobic

Gobe omogočajo številne možnosti priprave najrazličnejših obrokov, od gobove omlete, juhe, golaža, do gobovih omak in dodatkov v solate, burgerjev, raznih vrst rižot. Znane so po tem, da jih je relativno enostavno pripraviti, prav tako je njihova priprava tudi zelo hitra, zato so zelo primerne takrat, ko nimate veliko časa. Ampak ravno gobe lahko tudi pokvarijo okus jedi, če jih ne pripravite pravilno – ne glede na to, kako zelo slastne začimbe ste uporabili. Katerim napakam pri pripravi gob se je torej treba izogibati? Preverite, ali jih delate tudi vi.

Prehitro soljenje gob

Gob ne smete nikoli posoliti, preden jih vržete v lonec ali na ponev. Takrat namreč ne bodo absorbirale soli in drugih začimb, zato je pomembno, da najprej počakate nekaj sekund, da se gobe začnejo namakati v svojih tekočinah, šele nato pa jih začinite. Okus bo nepredstavljivo boljši.

Prekratko kuhanje gob

Gobe so znane po tem, da potrebujejo zelo kratek postopek toplotne obdelave, ampak vseeno morate biti pozorni, da ta ni prekratek. V resnici imajo gobe v sebi polno tekočine, ki se izloča postopoma in najboljši ter pravi okusi pridejo »ven« šele čez nekaj časa. Ko se to zgodi, lahko skupaj z ostalo zelenjavo in začimbami dosežete slastno karamelizacijo.

Premalo olja

Gobe na začetku vpijejo vso tekočino, zato pogosto potrebujejo večjo količino olja za pripravo. Šele čez nekaj časa začnejo tekočino tudi spuščati. Pazite, da se vam zaradi pomanjkanja olja ne zažgejo že na začetku, v tem primeru bo jed neužitna. Uporabite lahko tudi maslo, ki bo dalo vašim gobam dodaten okus. Seveda po drugi strani pazite, da ne dodate preveč olja, saj ga lahko potem gobe popijejo in imajo kasneje okus pretežno po olju.

Priprava na neustrezni temperaturi

Jed iz gob lahko uniči tudi priprava gob na neustrezni temperaturi – bodisi na prenizki bodisi na previsoki. Oboje lahko povzroči, da so gobe preveč surove ali celo zažgane. Srednja temperatura je optimalna za pripravo gob, saj se bodo lepo počasi pripravljale v olju, začimbah in lastnem soku, da bo okus na koncu ravno pravi.

Pretanko narezani koščki gob

Čisto na tanko narezane gobe so lahko odličen dodatek za na pico, vsekakor pa tega ne moremo reči, ko gobe pripravljate na ponvi ali v loncu. Ko kuhate juhe, enolončnice, holaže in omake iz gob, jih raje narežite na večje kose, saj se koščki gob med toplotno obdelavo v vsakem primeru zelo skrčijo. Nekatere manjše gobe lahko pripravite kar cele ali pa narezane na polovice.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

qlandia krško