• C Novo mesto
  • 20:20
  • Sob, 04.02.2023

5 nasvetov, kako ob visokih cenah maksimalno izkoristiti hrano

Zadnje čase se zdi, da nam odhod v trgovino po osnovne življenjske dobrine predstavlja pravo nočno moro, saj nas bo nakup ne glede na količino konkretno udaril po žepu. Ob visokih podražitvah na vseh življenjskih nivojih smo prisiljeni sami oceniti, kaj je dejansko vredno našega denarja in kaj lahko počaka do naslednjič.

Zaradi visokih cen živil je nujno nakupovati zmerno. Škoda je, da bi nam hrana ostajala in bi jo kasneje zavrgli. To ni slabo le za našo denarnico, pač pa tudi za planet, saj v vsakem primeru zavržemo preveliko količino hrane, gledano s svetovnega vidika. Kaj lahko storimo sami, da bomo maksimalno izkoristili količino hrane, ki jo imamo doma?

Suhe in polsuhe mesne izdelke lahko zamrznemo

V to skupino spadajo skoraj vse vrste klobas, od suhih salam, pršuta, navadne klobase, šunke, pa tudi hrenovke. Vse te izdelke lahko zamrznemo, če ocenimo, da jih v nekem trenutku ne bomo porabili do konca.

Preostanke konzervirane hrane pospravimo v zaprte posode

Ko enkrat odpremo konzervo s hrano, vanjo spustimo zrak in preostanek konzerve se lahko zato hitro pokvari. Da bi se temu izognili, lahko preostali del predevamo v manjšo posodo s pokrovom ter postavimo v hladilnik.

Tako bo hrana dlje zdržala dlje časa sveža in užitna. Preostanek moramo seveda čim prej ponovno uporabiti, saj na dolgi rok niti zaprta posoda ne bo pomagala pri ohranjanju svežine.

Ločimo celi krompir od cele čebule

Če se krompir in čebula v zaboju ali posodi stikata, lahko hitro pride do gnitja obeh surovin. Krompir namreč vsebuje etilen, to je plin, ki v stiku s svežo zelenjavo povzroči njihovo še hitrejše gnitje. Oboje shranjujmo ločeno in v hladnem prostoru doma.

Kruha ne mečemo stran

Poskrbeti moramo, da do kruha ne pride vlaga, saj bo v nasprotnem primeru postal plesniv. Če ga pustimo na zraku, se bo posušil. Kako torej pravilno shranjevati kruh? Položimo ga v platneno ali papirnato vrečko in ga dobro zavijemo. Hranimo ga v hladnem prostoru, saj bo tako najdlje ostal svež in mehak.

Olje lahko po cvrtju ponovno uporabimo

Seveda lahko, poskrbeti moramo le, da je še vedno čisto in ne zažgano. Ko smo olje enkrat uporabili, ga pustimo, da se ohladi, potem pa ga prelijemo čez večjo cedilo in tako očistimo. Uporabljamo ga lahko tako dolgo, dokler je lepe rumene barve.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels