• C Novo mesto
  • 12:05
  • Pet, 23.02.2024

5 neverjetnih lastnosti lubenice

Po nekaterih podatkih lubenica izvira že izpred 4000 let iz severovzhodne Afrike. Je sladka in sočna, kar jo naredi idealno za poletni prigrizek, prav tako pa je bogata z antioksidanti in vitamini A ter C.

  1. Pomaga pri hidrataciji

Ohranjanje hidratacije je izjemno pomembno za naše telo, da lahko deluje normalno. Nadzor telesne temperature, normalno delovanje organov, prenos hranil do celic, vzdrževanje zavesti in še mnoge druge telesne funkcije so odvisne od zadostne hidratacije. Uživanje živil z visoko vsebnostjo vode nam zelo pomaga pri hidrataciji in lubenica vsebuje kar 92% vode.

  1. Je polna hranil in koristnih sestavin

Lubenica vsebuje široko paleto hranil, ki vključuje kalij, magnezij in vitamine A ter C. Ima tudi zelo nizko kalorično vrednost, saj 152g lubenice vsebuje le 46 kcal. Je zelo pomemben vir citrulina – citrulin je aminikislina, ki pomaga graditi beljakovine in mišice našega telesa. Je zelo pomembna za izboljšanje telesne forme.

  1. Morda ščiti pred rakom

Mnoge sestavine lubenice, kot sta likopen ali kukurbitacin E, imajo potencialne protirakave učinke. Nekatere raziskave kažejo, da uživanje teh sestavin zmanjša verjetno za razvoj nekaterih rakavih obolenj, kot so na primer rak prostate ali kolorektalni raki.

  1. Lahko izboljša zdravje vašega srca

Mnoga hranila v lubenici lahko podpirajo zdravje vašega srca. Srčna bolezen je vodilni vzrok smrti po svetu, zato je pomembno, da se zavedamo, kateri dejavniki lahko zmanjšajo našo verjetnost za razvoj srčnega zastoja ali visokega krvnega tlaka. Raziskave kažejo, da že omenjene sestavine lubenice (citrulin, likopen) pripomorejo k ohranjanju zdravega srčno-žilnega sistema.

  1. Lahko zmanjša vnetje in oksidativni stres

Vnetje je vodilni proces pri večini kroničnih bolezni. Z odlično kombinacijo antioksidantov, likopena in vitamina C lahko lubenica pripomore k zmanjšanju vnetja in oksidativnih poškodb celic. Prav tako lahko likopen upočasnjuje nastanek in napredek Alzheimerjeve bolezni. Za potrditev teh učinkov je potrebnih še več raziskav.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels