• C Novo mesto
  • 16:32
  • Čet, 22.02.2024

5 osupljivih lastnosti matcha čaja

Priljubljenost matche je v zadnjem obdobju močno narastla, saj jo najdemo v obliki alkoholnih izdelkov, mlečnih napitkov, čajev in celo sladic. Zaradi specifičnega načina pridelave ima drugačno sestavo hranil od ostalih zelenih čajev. Ker 20 do 30 dni pred pobiranjem listov čajevca rastline pokrijejo in tako preprečijo dostop sončne svetlobe, se močno poveča produkcija klorofila in količina aminokislin, kar daje matchi značilno zeleno barvo. Ker vsebuje matcha hranila iz celotnega lista čajevca, ima matcha večjo količino antioksidantov in kofeina kot ostali zeleni čaji.

  1. Visoka vsebnost antioksidantov

Matcha vsebuje veliko naravnih antioksidantov, ki pomagajo stabilizirati nevarne proste kisikove radikale, ki nastajajo pri različnih reakcijah v našem telesu in lahko poškodujejo celice ali povzročajo kronične bolezni. Po nekaterih ocenah matcha vsebuje kar 137x več nekaterih antioksidantov kot zeleni čaj. Če torej vključimo matcho v naš jedilnik, lahko zmanjšamo možnost nastanka kroničnih bolezni in izboljšamo naš imunski sistem.

  1. Zaščita jeter

Jetra so eden izmed ključnih organov pri vzdrževanju našega zdravja, saj so odgovorna za nevtralizacijo toksinov in presnovo vseh nutrientov, ki jih zaužijemo. Nekatere raziskave so dokazale, da lahko matcha zelo pozitivno vpliva na delovanje naših jeter in tudi ledvic.

  1. Izboljšano delovanje možganov

Matcha dokazano izboljša našo pozornost, reakcijski čas in pa spomin. Vsebuje tudi več kofeina kot navaden zeleni čaj, kar prav tako izboljša našo zbranost in spomin. Ker pa vsebuje tudi teanin, se nekaj časa po pitju matche ne bomo ponovno počutili zelo utrujene, kar je pogost pojav, ko na primer popusti učinek kave.

  1. Preprečevanje nastanka raka

Matcha vsebuje ogromno zdravju-koristnih snovi, veliko je tudi takih, ki lahko preprečijo nastanek raka. Predvsem lahko zmanjša nastanek raka na prostati, koži, pljučih in jetrih.

  1. Izboljša zdravje srca

Srčna bolezen je vodilni vzrok smrti na svetu, saj je  odgovorna za približno tretjino smrti vseh ljudi nad 35. letom starosti. Matcha, podobno kot zeleni čaj, zmanjša količino »slabega« LDL holesterola in pa trigliceridov, s čimer izboljša funkcijo našega ožilja in srca.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash