• C Novo mesto
  • 08:06
  • Ned, 03.12.2023

5 vrst sadja, ki bi jih morali uživati poleti

Hidracija je poleti še toliko bolj pomembna kot v ostalih letnih časih, saj zaradi vročine izgubimo več vode z znojenjem, ki jo velikokrat pozabimo nadomestiti. Pomembno je, da pijete čim več vode, vendar je seveda jasno, da je včasih zelo enostavno pozabiti na redno pitje vode, sploh kadar ste zelo zaposleni. Zato je pomemben vidik hidracije tudi hrana. Z uživanjem živil, ki vsebujejo veliko vode, lahko poskrbite za velik delež priporočenega dnevnega vnosa tekočine v telo, čeprav morda na prvi pogled ne izgleda tako. V svoj jedilnik vključite čim več spodaj naštetega sadja, ki vam ne bo pomagalo le pri hdiraciji, ampak tudi pri oskrbi telesa z mnogimi vitamini in minerali.

Lubenica

Lubenica je poletno sadje številka ena. Kdo ne obožuje tega sladkega osvežilnega sadeža, ki za povrh vsebuje še izjemno malo kalorij? Poleg tega, da je bogat vir vitamina C, ki krepi imunski sistem, lubenica velja za najbolj voden sadež, primeren za osvežitev in hidracijo, saj ga sestavlja kar 91 odstotkov vode. Lubenico lahko uživate samostojno, lahko pa iz nje pripravite tudi razne pijače, smutije, solate, jo kombinirate s kockami feta sira …

Jagodičevje

Skoraj vsaka vrsta jagodičevja vsebuje zelo veliko vlaknin in vode, zato so odlične za prebavo ter hidracijo. Jagode vsebujejo največ vode, in sicer okrog 90 odstotkov, sledijo pa robide z 88 odstotki, maline s 86 odstotki in borovnice s 84 odstotki. Ta vrsta sadja velja celo za superživilo, saj v majhnih količinah vsebuje ogromno dragocenih hranil. Uživate jih lahko samostojno, v kombinaciji z drugimi vrstami sadja, v sladicah, solatah, ovseni kaši, jogurtu …

Citrusi

Nobeno naključje ni, da je sok iz citrusov tako pogost in priljubljen po vsem svetu – citrusi nudijo ogromno tekočine, ki vam lahko pomaga pri hidraciji. Zaradi svojega sladkasto-kiselkastega okusa so citrusi zelo osvežilni in se še posebej priležejo poleti. Vključite jih lahko v solate, sladice, kosmiče ali pa si jih privoščite samostojno kot malico.

Ananas

S 86-odstotno vsebnostjo vode si tudi ananas zasluži svoje mesto na seznamu najboljšega poletnega sadja. Poleg tega vsebuje encim bromelain, ki vpliva na zmanjševanje bolečin, vnetja in otekanja.

Mango

Slasten sladek sadež, ki je poln vitamina C, A. in B6, vas bo prijetno osvežil v vročih poletnih dneh. Odličen je za imunski sistem, zdravje oči in možganov.

Breskve in nektarine

Višek sezone je poleti, zato si jih kar privoščite. Vsebujejo veliko tekočine, so sladkaste in osvežilne. Poleg visoke vsebnosti vitaminov odlično vplivajo na prebavo, sploh če imate težave z zaprtostjo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels