• C Novo mesto
  • 07:10
  • Sre, 29.06.2022

6 živil, ki vsebujejo veliko železa

Železo je pomemben mineral, ki služi pri opravljanju različnih funkcij v našem telesu, ki so ključne za zdravo telo. Pomanjkanje železa lahko vodi v slabokrvnost in slabo počutje, tudi slabost. K sreči pa obstaja veliko živil, ki so bogati viri železa. Če vam primanjkuje železa, jih vključite v svojo prehrano.

Školjke

Različne vrst školjk vsebujejo veliko železa. Poleg tega so hkrati tudi bogat vir vitamina C in B12. Čeprav marsikdo svari pred onesnaženostjo školjk, ki večkrat vsebujejo razne toksine, pozitivni učinki uživanja morskih sadežev zagotovo premagajo morebitna tveganja.

Špinača

Železo je možno dobiti tudi z rastlinsko prehrano. Veliko ga vsebuje špinača, predvsem če jo uživate surovo. Zamešajte jo v solato in ugotovili boste, da je pravzaprav odličnega okusa. Poleg tegs vsebuje veliko vitamina C in antioksidantov.

Stročnice

Stročnice vsebujejo veliko raznih hranil, med drugim tudi železo. Privoščite si fižol, čičeriko ali grah, vse našteto je bogat vir železa, še posebej za vegetarijance. Za povrh pa vsebujejo še veliko kalija in magnezija. Več raziskav je pokazalo tudi, da stročnice pomagajo pri izgubljanju odvečnih kilogramov.

Rdeče meso

Rdeče meso je znano predvsem po tem, da vsebuje veliko beljakovin, cinka, selenija in vitaminov B, brez problema pa boste dobili tudi železo. Vendar prekomerno uživanje rdečega mesa ni priporočljivo, zato nikar ne pretiravajte. Enkrat do dvakrat tedensko bo povsem zadostovalo.

Bučna semena

Se tudi vam nenehno toži po prigrizkih, pa ne bi radi nabirali odvečnih kilogramov oziroma prakticirali nezdravih navad? Bučna semena so lahko odličen prigrizek, ki je zelo zdrav. Vsebujejo železo, vitamin K, cink, magnezij in mangan. Znana so celo po tem, da zmanjšujejo tveganje za razvoj sladkorne bolezni in depresije.

Kvinoja

Vse bolj priljubljena in zdrava jed je tudi kvinoja. Uživate jo lahko na različne načine; kot samostojno jed z zelenjavo, v kombinaciji s solato, sadjem, celo jogurtom in mlečnimi izdelki. Kvinoja je še posebej znana po tem, da ne vsebuje glutena, zato je primerna za vse tiste, ki imajo alergijo na gluten. Vsebuje veliko železa, antioksidantov, magnezija, bakra, mangana in še mnogih drugih hranil.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels

e-bike
odpravi dioptrijo