• C Novo mesto
  • 05:20
  • Pet, 02.06.2023

6 živil, ki zdravijo vaše telo

Hrana lahko ima neverjeten učinek na razne simptome bolezni in okužbe telesa. Če ste bolni ali se zgolj slabo počutite in čutite, da vam je padla odportnost oziroma se vas »nekaj loteva«, je čas, da razmislite o svoji prehrani. V najkrajšem možnem času si lahko opomorete že z uživanjem nekaterih živil, pitjem velikih količin tekočin in nekaj počitka. Katera živila pa spadajo v to skupino?

Brokoli

Eno najboljših živil za izboljšanje zdravja in zmanjševanje tveganja za razvoj raznih bolezni je zagotovo brokoli. Podobne sestavine, ki delujejo zelo zdravilno na telo, imajo tudi cvetača, ohrovt in zelje. Spodbujajo razvoj zdravih celic, izboljšujejo imunski sistem, nekatere študije pa so pokazale, da celo zmanjšujejo možnosti za razvoj rakavih obolenj.

Špinača

Špinača je bogat vir karotenoidov, ki krepijo imunski sistem in so pomembni še posebej za ženske, saj znižujejo možnosti za nastanek raka na dojkah. Špinača vsebuje tudi veliko vitamina B in železa.

Fižol

Za razliko od živalskih beljakovin, se v fižolu ne nahajajo nezdrave maščobe. Stročnice, predvsem pa fižol, so znane po tem, da zmanjšujejo tveganje za razvoj srčnih bolezni, uravnavajo krvni pritisk in krepijo imunski sistem.

Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so primer zdravega zajtrka. So polni mineralov in vlaknin, ki spodbujajo delovanje prebave in izločanje strupov iz telesa, znižujejo holesterol in celo pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov. Čeprav ne vsebujejo veliko kalorij, so zelo nasitni, zato po zajtrku, ki vsebuje ovseno kašo, ne boste kmalu lačni.

Jabolka

Ne rečemo zastonj, da jabolko na dan prežene zdravnika stran. Če redno uživate jabolka, v svoje telo vnesete široko paleto najrazličnejših vitaminov, ki krepijo imunski sistem. Jabolka ugodno vplivajo tudi na prebavo in žilni sistem.

Borovnice

Marsikdo v skupini zdravih živil pozablja na borovnice, ki zmanjšujejo vnetja v telesu in spodbujajo imunski sistem. Uživajte jih vsak dan v majhnih količinah in opazili boste izboljšano počutje.

 

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels