• 13.45C Novo mesto
 • 19:00
 • Sre, 08.04.2020

Ajda nekoč in danes

Ajda je nekoč sodila med običajno kmečko hrano, imenovali so jo celo hrana revežev. Dandanes pa je zelo cenjena, saj sodi med hranljiva in zdrava živila. Ker ne vsebuje glutena, je primerna tudi za ljudi, ki imajo celiakalijo. Ste vedeli, da ajda sploh ni žito?

Ajda

Ajda se še vedno pogosto uvršča med žita, čeprav sodi med dresnice. Njeno ime izvira iz nemške besede “heide”, ki pomeni pogan, ajd. To pa zato, ker so ajdo iz poganskih krajev in iz Kitajske v daljnem 12. stoletju prinesli križarji. V Sloveniji jo pridelujemo že več kot 400 let. Še pred več kot 50 leti so ajdo pri nas pridelovali v zelo velikih količinah, nato pa so jo izpodrinila bolj rodovitna žita, zlasti koruza.  

Ajda se je uporabljala v obliki moke in kaše, iz nje pa so pripravljali predvsem kruh, žgance, krape, štruklje in druge odlične preproste jedi. Kašo so navadno pripravili na mleku, zelo veliko pa so jo uporabljali tudi za nadev v različnih klobasah. Jedi sicer niso bile tako rahle kot tiste, ki so bile izdelane iz pšenice, zagotovo pa so poskrbele za lačne želodce, hkrati pa telo oskrbele tudi s kakovostnimi beljakovinami in drugimi potrebnimi hranilnimi snovmi.

Ajda torej sodi v družino Polygonaceace in za svojo rast ne potrebuje kakšnih posebnih pogojev. Raste predvsem na severu, tako jo zasledimo v naslednjih državah: Rusija, Kitajska, ZDA, Kanada, Nemčija, Poljska, Italija in Francija. Največji pridelovalki ajde sta Rusija in Kitajska. Sicer je res, da obstaja več vrst ajde, a na splošno sta v uporabi predvsem navadna ajda in tatarska ajda.

Ajda v botaniki

Ajda je enoletna rastlina, ki zraste od 15 do 60 centimetrov. Omenili smo že, da sodi med dresnice, njena sorodnica je na primer kislica. Ajda ima pokončno steblo, ki je rdeče obarvano, listi pa so v obliki srca. Na koncu vejic se razvijajo beli cvetovi, iz katerih nato nastanejo trirobna semena. Je zelo preprosta rastlina, ki uspeva tudi v najbolj neprijaznih razmerah in je odporna proti številnim negativnim vplivom. Tako uspeva tudi v slabi zemlji, v suši in v hladu. Idealna je za pridelovanje tudi za tiste, ki o vzgoji rastlin ne vedo prav veliko.

Ajda je koristna tudi v primeru, ko jo uporabljamo za zeleno gnojenje. Izločki njenih korenin namreč ustavijo rast plevela. Poleg tega ajda zelo hitro raste in predstavlja bogat rastlinski material. Ajda tudi obilno cveti in na vrtu privlači številne čebele.

Ajda ima izredno kakovostne beljakovine

Ajda ima beljakovine, ki so kakovostnejše od beljakovin pšenice, mesa ali soje. Vsebujejo zelo bogat nabor različnih aminokislin, ki ga prekašajo samo še kokošja jajca. Ajda ima torej zelo uravnoteženo aminokislinsko sestavo. Poleg tega je tudi bogat vir mineralov in vitaminov skupine B. Beljakovine ajde skupaj s škrobom, ki se počasi prebavlja, poskrbijo tudi za nižjo vrednost slabega holesterola v krvi.

Ajda v zunanjih plasteh vsebuje veliko mineralnih snovi in flavonoidov, flavonov, fitosterolov, fagopirinov in podobno. Kot zanimivo

Ajda

st naj napišemo, da je zelo bogata s cinkom. Vsebuje tudi baker, magnezij in selen. Večina mineralov se seveda nahaja v temnejši moki. Flavonoidi v ajdi se lahko pohvalijo z antioksidativnim delovanjem, ki preprečuje, da bi se seme pokvarilo, poleg tega pa delujejo tudi antibakterijsko. Igrajo pomembno vlogo, saj uničujejo proste radikale, ki bi sicer poškodovali in uničili zdrave celice. Varujejo nas tudi pred rakom.

Odlična novica za bolnike s celiakalijo je ta, da ajda ne vsebuje glutena. Ajdo priporočajo tudi bolnikom z boleznijo srca in ožilja, aterosklerozo in sladkorno boleznijo. To pa zato, ker flavonoidi zmanjšujejo krhkost kapilar.

Danes v prehrani uporabljamo ajdova zrna. Z njihovim luščenjem dobimo ajdovo kašo, če pa jih zmeljemo, nastane ajdova moka. Za pripravo kruha moramo ajdovo moko popariti in ji dodati še nekaj pšenične moke, saj bo kruh le tako vzhajal. Iz ajde pripravljamo tudi palačinke, krape, pecivo in žgance.

Ajdo lahko nabiramo tudi za zdravilni čaj. Sejemo jo lahko čez vse poletje, pri tem pa jo pobiramo takrat, ko polno cveti. Pri tem naj opozorimo, da je čas obiranja izrednega pomena, saj vsebnost flavonoida rutozida narašča do cvetenja, nato pa prične upadati. Za čaj ali takšne ali drugačne zeliščne pripravke nabiramo liste in cvetove.

Ajdova kaša

Ajdova kaša je naravnost idealno živilo. V današnjem času, ko se vsem zelo mudi, je zagotovo razveseljiva novica ta, da je ajdova kaša zelo hitro pripravljena. Kuhana je v dobrih 10 minutah, poleg tega pa je tudi izredno hranljiva. Ponudimo jo lahko kot prilogo različnim mesnim ali zelenjavnim jedem, kot sladico, v različnih nadevih, kot rižoto in tako naprej. K ajdi se odlično podajo gobe, skuta, oreščki, sadje, kisla smetana in podobno.

Recept za ajdovo kašo z gobami

Sestavine:

 • Ajdova kaša – 20 dag
 • Olje
 • Sladka smetana – 1 dcl
 • Kisla smetana – 1 dcl
 • Nekaj skute in sira
 • Čebula
 • Gobe – 25 dag
 • Majaron
 • Peteršilj
 • Česen
 • Poper in sol

Postopek priprave:

 1. Vodo zavremo in jo posolimo
 2. V zavreli vodi skuhamo kašo (približno 15 minut).
 3. Ko je kaša kuhana, jo odcedimo.
 4. Na olju prepražimo nasekljano čebulo, da porumeni.
 5. Čebuli dodamo še nasekljane gobe in jih dobro podušimo.
 6. Začinimo s soljo, poprom, majaronom, peteršiljem.
 7. Dodamo zdrobljen česen.
 8. Vse skupaj še malo popražimo, dodamo nekaj vode s sladko smetano.
 9. Pustimo vreti nekaj minut, nato primešamo ajdovo kašo.
 10. Vse skupaj dobro mešamo.
 11. Na koncu dodamo še kislo smetano in žlico skute ali sira.

Ajdov kruh

Ajda

Sestavine:

 • Črna ali mešana moka – 500 g
 • Ajdova moka – 200 g
 • Kvas
 • Sol
 • Voda
 • Majhna žlička sladkorja

Postopek priprave

 1. V ajdovo moko zlijemo vročo vodo in jo nato zmešamo. Ajdova moka mora postati kašasta, šele nato ji dodamo pšenično moko.
 2. Nazadnje vlijemo deciliter vode, v katero smo vmešali sladkor, jo segreli in ji dodali še kvas.
 3. Iz vseh omenjenih sestavin umešamo testo, ki ga močno zgnetemo.
 4. Nato ga pustimo, da dvakratno naraste.
 5. Testo pokrijemo in ga pustimo na toplem.
 6. Ko spet naraste, ga še enkrat pregnetemo in spet pustimo vzhajati.
 7. Testo položimo v pekač in ga namažemo z razžvrkljanim jajcem
 8. Spečemo kruh.

Dober tek!

Pripravila: Monika M.

Ajda nekoč in danes
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.