• C Novo mesto
  • 17:15
  • Sre, 12.06.2024

Ali vam lahko uživanje jogurta pomaga izgubiti odvečne kilograme?

Če ste si zadali cilj izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, je prvi korak sprememba življenjskega stila. To se nanaša predvsem na fizično aktivnost in prehranjevalne navade. Privoščite si jogurt, boste na primer prebrali v marsikaterih receptih, ki vam dajejo napotke, kako shujšati. Pa to drži?

Jogurta se od nekdaj drži sloves lahkega živila, ki uravnava prebavo in je v pomoč vsem tistim, ki bi radi shujšali. Vse to v grobem drži, vendar je potrebno paziti na ogromno pasti. Zdrav jogurt, ki vam bo pomagal izgubiti odvečne kilograme, je ponavadi čim bolj naraven in nesladkan. Zato odmislite vse umetne sadne različice, ki vsebujejo veliko sladkorja, ki kvečjemu še pripomore k nabiranju kilogramov in dodatni želji po sladkem. Izberite torej čim bolj naraven jogurt, uživajte ga v normalnih količinah, kombinirajte ga k zdravim nemastnim živilom in poskrbite, da ste telesno aktivni. Kakšne so še prednosti zdravega jogurta in kako vam lahko pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov?

Vsebuje probiotike, ki uravnavajo prebavo

Jogurti vsebujejo veliko probiotikov, ki skrbijo za zdravo prebavo, lažje odvajanje in odpravljajo morebitne prebavne težave, kot so napihnjenost, zaprtost in vetrovi. Redno odvajanje je ključnega pomena tako za zdravje kot tudi za izgubo odvečnih kilogramov. Prvi korak k preoblikovanju telesa je urejena prebava.

Je bogat vir beljakovin

Jogurt je hkrati tudi bogat vir kakovostnih beljakovin, ki bodo poskrbele za krepitev mišic in kosti ter uravnavanje apetita. S tem boste zmanjšali željo po nezdravih prigrizkih in sladkorju, kar vam lahko pomaga do izgube nekaj odvečnih kilogramov.

Ne vsebuje veliko kalorij

Če hujšate, je vnos kalorij zelo pomemben in ne moremo se slepiti, da vam ga ni treba vsaj delno spremljati. Odločiti se morate za uravnotežene obroke, ki vam bodo dali dovolj hranil, ki jih potrebuje vaše telo, hkrati pa ne bodo preveč kalorični. Jogurt je odličen primer živila, ki vam lahko pomaga do kvalitetnih hranil z nizko vsebnostjo kalorij, zato si ga lahko brez slabe vesti privoščite.

Pomaga uravnavati krvni sladkor

Kombinacija zdravih maščob in beljakovin v jogurtu vam lahko pomaga uravnavati krvni sladkor, ohranjati visok nivo energije skozi cel dan in preprečevati nepričakovane napade lakote oziroma želje po sladkih prigrizkih. Vse to vam je lahko v veliko pomoč, ko se odločite, da bi radi izgubili nekaj kilogramov.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash