• 14.09C Novo mesto
  • 04:41
  • Pon, 27.05.2019
  • Prijava

Spoznajte bučke in njihove številne blagodejne lastnosti

Takšne in drugačne bučke so izredno priljubljena hrana, ki gre v slast še tako zahtevnim jedcem. Ljubke in podolgovate bučke izvirajo iz orjaških buč, katerih domovina je Južna Amerika, Mehika in Zahodna Indija.

Bučke

Ste vedeli? Čeprav za bučke pravimo, da so zelenjava, so strogo botanično nekakšno nedozorelo sadje, saj so otekli jajčniki bučkinega cveta.

Bučke pa niso le kulinarična poslastica, temveč imajo na naše zdravje številne blagodejne vplive. Za vas jih razkrivamo v današnjem članku.

Bučke so odličen pomočnik pri izgubljanju odvečne telesne teže

Vsebujejo namreč malo ogljikovih hidratov in veliko vlaknin, ki bodo napolnile vaš želodec in vam tako dale občutek sitosti. Na ta način boste poskrbeli, da se ne boste prenajedali, poleg tega pa vlaknine zahtevajo tudi več žvečenja. Tako boste svojo hrano jedli počasneje in ne boste mogli zaužiti ogromno kalorij v kratkem času. Bučke vsebujejo tudi zelo veliko vode, ki vas prav tako napolni. Pohvalijo se lahko še s tem, da imajo nizek glikemični indeks. Na sploh je prehrana z veliko zelenjave najboljša rešitev, kadar želite izgubiti odvečno težo.

Bučke izboljšajo zdravje srca

Ste že kdaj slišaliu za DASH dieto? Ta dieta je namenjena izboljšanju zdravja srca in sicer tako, da znižuje previsok krvni pritisk. In ravno bučke so bistveni del jedilnika pri tej dieti. Bučke namreč vsebujejo zelo malo holesterola, natrija in maščob – vse to pa je optimalno za zdravje srca. Omenili smo že, da imajo bučke tudi veliko vlaknin, kar je prav tako dobro za pomembni organ, ki poganja kri po telesu. Velika vsebnost vlaknin je namreč povezana z zmanjšanim tveganjem za nastanek kapi, visokega pritiska in srčnih obolenj. To pa še ni vse. Bučke so bogate tudi s folati, kalijem in magnezijem in rečemo lahko, da so prava superhrana.

Bučke za boljši vid

Bučke

Vsi se zavedamo, kako pomemben je dober vid v našem življenju. Bučke so bogate z luteinom in zeaksantinom, dvema antioksidantoma, ki preprečujeta s starostjo povezano degeneracijo rumene pege. Zato vam priporočamo, da bučke redno uvrščate na svoj jedilnik. Bogate so tudi z vitaminom A, ki izboljšuje vid.

Bučke nadzorujejo sladkorno bolezen

Bučke vsebujejo zelo malo škroba in veliko topnih kot tudi netopnih vlaknin, zato napolnijo vas želodec in pomagajo pri diabetesu. Vlaknine namreč upočasnijo absorpcijo glukoze pri pacientih s sladkorno boleznijo tipa 2. Z raziskavami v Nemčiji so dokazali, da so lahko ravno netopne vlaknine bistvenega pomena pri preprečevanju diabetesa. Velika količina zaužitih vlaknin je povezana tudi z manjšim tveganjem za pojav metaboličnega sindroma, ki je eden izmed faktorjev, ki pripomore k sladkorni bolezni.

Bučke znižujejo nivo slabega holesterola

Bučke so živilo, ki ne vsebuje holesterola, zato vam priporočamo, da jih vnesete v svoj dietni plan za zniževanje holesterola. Topne vlaknine zavirajo absorpcijo holesterola, s tem se znižuje nivo slabega holesterola v krvi.

Bučke se spopadejo tudi z astmo

Bučke

Visoke vrednosti vitamina C, ki jih vsebujejo bučke, lahko pomagajo tudi pri zdravljenju astme. Vsebujejo pa tudi baker, ki prav tako preprečuje astmo. Poleg tega se bučke lahko pohvalijo tudi s protivnetnim delovanjem.

Bučke ščitijo pred rakom prebavil

Spet bomo poudarili pomen vlaknin, ki so jih bučke polne. Vlaknine opravljajo številne naloge: absorbirajo odvečno vodo v črevesju, poskrbijo, da je blato mehko ter da se na lahek način izloči iz telesa. Ravno zaradi tega pa preprečujejo tudi raka na prebavilih.

Bučke znižujejo krvni pritisk

V današnjem življenju smo tako podvrženi stresu, da je visok krvni pritisk že prava stalnica. Bučke so bogate s kalijem in so eno izmed najboljših živil za boj proti visokemu pritisku. Kot zanimivost naj napišemo, da imajo bučke celo več kalija kot banane.

Bučke upočasnujejo staranje

Še ena dobra novica! Bučke so namreč odličen vir antioksidantov, omenili smo že lutein in zeaksantin. Ta dva karotenoida imata močno vlogo pri zaviranju staranja. Celice ščitita pred poškodbami prostih radikalov, ki povzročajo staranje telesa in kože. Lutein ščiti celice tudi pred poškodbo membran in preprečuje UV poškodbe kože. Riboflavin v bučkah pa ohranja zdravje las, kože, nohtov in podobno.

Bučke poskrbijo za močne kosti in zobe

Bučke

Spet bomo omenili lutein in zeaksantin, ki ohranjata zdravje kosti in zob. Bučke vsebujejo tudi magnezij ter vitamin K, ki prav tako ohranjata močne kosti. Za zdravje kosti in zob skrbijo še folati in beta-karoten, ki jih prav tako najdemo v bučkah.

Bučke poskrbijo za zdravo nosečnost

Med nosečnostjo strokovnjaki priporočajo, da na jedilnik uvrstite veliko temno zelene zelenjave, in bučke so kot nalašč prava izbira. Bučke telo oskrbijo z vitamini B-kompleksa, ki zagotavljajo energijo in poskrbijo za dobro razpoloženje. Bučke so prav tako bogate tudi s folno kislino, ki zmanjšuje tveganje za nastanek različnih bolezni otroka.

Bučke skrbijo za dobro navlaženost kože

Bučke poskrbijo za dobro hidracijo telesa. Vsebujejo namreč kar 95 % vode, zato bodo dodobra navlažile kožo

Bučke so vsestransko uporabne tudi v kuhinji

Lahko bi jih sicer jedli tudi surove, a veliko boljše so kuhane ali pečene. Pripravite jih lahko na ogromno različnih načinov: popečene, nadevane, pečene na žaru, ocvrte, kuhane, lahko pripravite bučno juho ali spečete kruh. Možnosti je res ogromno. V današnjem članku vam predstavljamo še recept za hitro pripravljene mafine iz bučk.

Bučkini mafini

Bučke

Sestavine:

  • 1 skodelica maščobe (⅔ skodelice kokosovega olja in ⅓ skodelice masla)
  • ¼ skodelice belega sladkorja
  • ¼ skodelice rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • 1žlica vanilijevega ekstrakta
  • 2 žlički cimeta
  • 1 žlička muškatnega oreščka
  • 1 žlička soli
  • 1 skodelica kokosove moke
  • 3 skodelice nasekljanih bučk

Postopek priprave:

  1. Pečico segrejte na 175 stopinj celzija
  2. Dobro zmešajte maščobo in sladkor
  3. Dodajte jajci, vanilijo, muškatni orešček,cimet in sol, dobro premešajte.
  4. Dodajte še moko in bučke ter dobro premešajte.
  5. Mafine pecitepribližno 20 minut.
  6. Pustite, da se nekoliko ohladijo ter postrezite.

Dober tek vam želimo!

Pripravila: Monika M.